Allart van Everdingen (1621-1675)
Het ruige landschap

18 september 2021 t/m 16 januari 2022

plan uw bezoek


Allart van Everdingen was een van de belangrijkste landschapsschilders in de zeventiende-eeuwse Noordelijke Nederlanden. Hij werd geboren in 1621 in Alkmaar, als jongere broer van Caesar van Everdingen (1616/1617-1678), die een gevierd historieschilder zou worden. In 1644 reisde Allart enkele maanden door Noorwegen. Het ruige landschap dat hij daar zag legde hij vast in schetsen die hem terug in de Nederlanden inspireerden tot vele schilderijen en tekeningen.


Allart van Everdingen, Noors landschap met rivier en kasteel, vroege jaren 1660, olieverf op doek, 219 x 193 cm, Statens Museum for Kunst, Kopenhagen

Behalve werken van het Scandinavische land, maakte hij ook Hollandse en Vlaamse landschappen, en marines (zee- en riviergezichten), soms met herkenbare steden of gebouwen. Bovendien ontwierp hij een serie van 57 sprookjesachtige illustraties voor het verhaal van Reinaert de vos. Een aantal van deze etsen is vervaardigd in mezzotint – Allart van Everdingen was een van de eerste kunstenaars die in deze techniek werkte.

Overzichtstentoonstelling
Ter gelegenheid van het 400ste geboortejaar van deze vernieuwende meester organiseert Stedelijk Museum Alkmaar van 18 september 2021 t/m 16 januari 2022 de eerste overzichtstentoonstelling van diens gevarieerde oeuvre.

Achter de schermen | restauratie
Stedelijk Museum Alkmaar heeft zelf één schilderij in bezit van Allart van Everdingen. Dit werk is gerestaureerd zodat het in september kan pronken in de tentoonstelling. Bekijk hieronder de vlog van Jazzy de Groot van De Groot Schilderijenrestauratie


De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Ekkart Fonds van de Vereniging Rembrandt, dankzij een schenking van Stichting Dames Spoorenberg | Fonds 21 | Mondriaan Fonds | Prins Bernhard Cultuurfonds | Samenwerkende Maritieme Fondsen (Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van ’s-Lands Zeedienst, Directie der Oostersche Handel en Reederijen, De Prins Hendrik Stichting en Admiraal van Kinsbergenfonds) | TAQA Cultuurfonds.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën een indemniteitsgarantie toegekend.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van