Reinaert de vos
Allart van Everdingen (1621-1675)

18 september 2021 t/m 16 januari 2022

plan uw bezoek


In de zeventiende eeuw maakte de landschapsschilder Allart van Everdingen (1621-1675) een bijzondere serie nieuwe illustraties over Reinaert de vos en diens sluwe streken. Voor het eerst toont Stedelijk Museum Alkmaar een selectie van Van Everdingens ontwerptekeningen en prenten zij aan zij. Zo biedt de tentoonstelling een uniek beeld van het creatieve proces van de kunstenaar; Van Everdingen zoekt zichtbaar naar de beste manier om het populaire verhaal te vertellen van de bekende vos die de andere dieren met zijn listen bespeelt.

Bijzondere boekillustraties van Reinaert de vos
Het verhaal van Reinaert de vos is al eeuwenoud en altijd populair gebleven. Zo ook in de zeventiende eeuw. Een breed publiek was bekend met de listen waarmee Reinaert de andere dieren in het bos bespeelt. Op geheel eigen wijze illustreert Allart van Everdingen deze verhaalmomenten. Zijn karakteristieke illustraties zitten boordevol prachtige landschapselementen, pittoreske gebouwen en realistisch afgebeelde dieren. De serie toont de unieke kruisbestuiving die ontstaat als een landschapsschilder de wereld van de boekillustraties betreedt.

Allart van Everdingen, Reinaert de vos verkleed als monnik, ca. 1650-1660, ets (staat III), 95 x 118 mm, Parijs, Petit Palais (Collectie Dutuit). De kippen wonen binnen de muren van een kloostertuin bewaakt door honden, dus Reinaert de vos bedenkt een list om het vertrouwen te winnen van Cantecleer de haan en zo toegang te krijgen tot de kloostertuin. Dit lukt. In de achtergrond is te zien hoe hij de kippen te grazen neemt.


Marjan Pantjes mocht afgelopen jaar - dankzij een beurs van de Vereniging Rembrandt - onderzoek doen naar een deel van het oeuvre van landschapsschilder Allart: de prenten en tekeningen van Reinaert de vos . Bekijk het leuke interview (8 min.) hier
boven.

Midden zaal / 18 september 2021 t/m 16 januari 2022

Meer werken van Allart van Everdingen staan centraal in de tentoonstelling: Allart van Everdingen (1621-1675). Het ruige landschapDe tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Ekkart Fonds van de Vereniging Rembrandt, dankzij een schenking van Stichting Dames Spoorenberg | Fonds 21 | Mondriaan Fonds | Prins Bernhard Cultuurfonds | Samenwerkende Maritieme Fondsen (Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van ’s-Lands Zeedienst, Directie der Oostersche Handel en Reederijen, De Prins Hendrik Stichting en Admiraal van Kinsbergenfonds) | TAQA Cultuurfonds.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën een indemniteitsgarantie toegekend.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €16,00 verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families