tentoonstellingen

De Toorop Dynastie

De Toorop Dynastie

Door de eeuwen heen zijn er talloze kunstenaarsgeslachten actief geweest, waarvan de families Ruysdael, Hals, Koekkoek en Kruseman tot de bekendste behoren. Soms werd de familiestijl tot handelsmerk verheven. Omstreeks 1900 werd vanwege de snel veranderende kunstwereld en het nieuwe streven l’art pour l’art het voortzetten van eenzelfde lijn niet meer gewaardeerd. Het streven werd vooral het tonen van eigenheid.

meer informatie
De Houtman, best fout man? 400 jaar De Houtmaneilanden

De Houtman, best fout man?

400 jaar De Houtmaneilanden

In 2019 is het 400 jaar geleden dat Frederik de Houtman met zijn VOC-vloot in 1619 voor de Westkust van Australië een eilandengroep zag en in kaart bracht. Deze 122 eilanden, bestaande uit koraalriffen, werden naar hem vernoemd en sindsdien staan ze bekend als de 'Houtman Abrolhos'.

meer informatie
LEVENSLICHT 75 jaar vrijheid

LEVENSLICHT

75 jaar vrijheid

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. In 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. In het kader van '75 jaar vrijheid' heeft kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde een tijdelijk lichtmonument ontworpen: LEVENSLICHT. Met dit monument wordt stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

meer informatie

verwacht

Collectie Paul Rijkens Wiegman, De Smet, Sluijters

Collectie Paul Rijkens

Wiegman, De Smet, Sluijters

De Unilever topman Paul Rijkens (1888-1965) had een enorme collectie van ongeveer 500 schilderijen en 300 etsen van Nederlandse en Belgische kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Met kunstwerken van Gustave De Smet, Constant Permeke en Walter Vaes had hij de grootste verzameling Belgische kunst in Nederland.

meer informatie
75 jaar vrijheid Verhalen om nooit te vergeten

75 jaar vrijheid

Verhalen om nooit te vergeten

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

meer informatie
Allart van Everdingen (1621-1675) Het ruige landschap

Allart van Everdingen (1621-1675)

Het ruige landschap

Allart van Everdingen was een van de belangrijkste landschapsschilders van de Gouden Eeuw. Hij werd geboren in 1621 in Alkmaar, als jongere broer van Caesar van Everdingen (1616/1617-1678), die een gevierd historieschilder zou worden. Rond 1643 reisde Allart enkele maanden door Noorwegen. Het ruige landschap dat hij daar zag legde hij vast in schetsen die hem terug in de Nederlanden inspireerden tot vele schilderijen en tekeningen.

meer informatie
Reinaert de vos Allart van Everdingen (1621-1675)

Reinaert de vos

Allart van Everdingen (1621-1675)

In de zeventiende eeuw maakte de landschapsschilder Allart van Everdingen (1621-1675) een bijzondere serie nieuwe illustraties over Reinaert de vos en diens sluwe streken. Voor het eerst toont Stedelijk Museum Alkmaar een selectie van Van Everdingens ontwerptekeningen en prenten zij aan zij. Zo biedt de tentoonstelling een uniek beeld van het creatieve proces van de kunstenaar; Van Everdingen zoekt zichtbaar naar de beste manier om het populaire verhaal te vertellen van de bekende vos die de andere dieren met zijn listen bespeelt.

meer informatie

altijd te zien

De Bergense School altijd te zien

De Bergense School

altijd te zien

Liefhebbers van de Bergense School stroming kunnen hun hart ophalen in Stedelijk Museum Alkmaar. In de vaste opstelling worden hoogtepunten uit de collectie Bergense School van het museum...

meer informatie
Portret van Alkmaar altijd te zien

Portret van Alkmaar

altijd te zien

Een hedendaagse en interactieve opstelling over hetgeen Alkmaar typeert en wat Alkmaar heeft gevormd. Alkmaar in een notendop.

meer informatie
De Gouden Eeuw van Alkmaar Topstukken uit de 17e eeuw

De Gouden Eeuw van Alkmaar

Topstukken uit de 17e eeuw

In de Gouden Eeuw-zaal zijn onder meer schilderijen van Jacob Cornelisz van Oostsanen, Caesar van Everdingen, Maarten van Heemskerck, Willem van de Velde (de Oude), Gerard van Honthorst, Piet

meer informatie
Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573 altijd te zien

Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573

altijd te zien

‘Van Alkmaar de Victorie’ luidt de uitdrukking. Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het machtige Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te weerstaan.

meer informatie

Archief tentoonstellingen

Pieter van Schaeyenborgh Meester van het visstilleven

Pieter van Schaeyenborgh

Meester van het visstilleven

ARCHIEF- Schitterende schubben en tastbare waterdruppels – de zeventiende-eeuwse kunstenaar Pieter van Schaeyenborgh schildert vissen alsof ze net gevangen zijn. Hij is dan ook opgegroeid in een familie van vishandelaren in Antwerpen. Bovendien woont hij lange tijd vlakbij het strand, dicht bij de stad Alkmaar. In deze intieme focustentoonstelling zijn enkele kernstukken uit zijn oeuvre voor het eerst samen te zien. Voor visliefhebbers schilderijen om van te watertanden...

meer informatie
Symbolen voor het oprapen Noord-Hollands slibaardewerk

Symbolen voor het oprapen

Noord-Hollands slibaardewerk

ARCHIEF- Tot en met 28 oktober 2019 is in de vitrine van het museumcafé een kleine tentoonstelling over Noord-Hollands slibaardewerk te zien. De presentatie is een samenwerking met Museum In ’t Houten Huis en Museum Jan Boon in De Rijp en het raadhuis van Graft, waar nog veel meer slibaardewerk te zien is deze zomer. Kijk voor openingstijden op de respectievelijk websites.

meer informatie
herman de vries voor jullie voeten

herman de vries

voor jullie voeten

ARCHIEF- Internationaal vermaard beeldend kunstenaar herman de vries (1931), geboren en getogen in Alkmaar, heeft van Stedelijk Museum Alkmaar de opdracht gekregen om een uniek kunstwerk te maken.

meer informatie
Project Caesar Restauratie vroegste schuttersstuk Caesar van Everdingen

Project Caesar

Restauratie vroegste schuttersstuk Caesar van Everdingen

ARCHIEF- Caesar van Everdingen is de Rembrandt van Alkmaar: onze grootste zeventiende-eeuwse schilder. Stedelijk Museum Alkmaar beheert dan ook vele werken van zijn hand. Die hangen te pronken in onze zalen – op één na.

meer informatie
Piet van Wijngaerdt Grondlegger van de Bergense School

Piet van Wijngaerdt

Grondlegger van de Bergense School

ARCHIEF- Tot en met 12 mei 2019 is in Alkmaar een monografische tentoonstelling te zien over de grondlegger van de Bergense School: Piet van Wijngaerdt (1873-1964).

meer informatie
Mysterie Mondriaan kleine zaal

Mysterie Mondriaan

kleine zaal

ARCHIEF- Stedelijk Museum Alkmaar is in het bezit van een onbekend vrouwenportret van Piet Mondriaan. Dit portret is aanleiding geweest voor een zoektocht naar de vrouw op het schilderij.

meer informatie