In Allarts voetsporen
Fotograaf Pascal Vossen in Scandinavië

18 september 2021 t/m 16 januari 2022 - VERLENGD tot 8 mei

In opdracht van Stedelijk Museum Alkmaar reist fotograaf Pascal Vossen in het najaar van 2019 door de zuidelijke kuststreek van Zweden en Noorwegen. Hij doet plaatsen aan die de jonge kunstschilder Allart van Everdingen in 1644 ook heeft bezocht en legt vast wat hem opvalt. Veel plekken zijn in de eeuwen erna veranderd; bewoners en toeristen hebben hun sporen nagelaten in het landschap.

Allart van Everdingen
Vossen maakt tijdens zijn tocht foto’s van motieven en locaties die Allart van Everdingen later in zijn kunstwerken vastlegde: de watervallen bij Mölndal en Trollhättan, fort Bohus, de kustplaatsen Risør en Langesund, toentertijd alle op Noors grondgebied. Daarnaast onderzoekt hij hoe hedendaagse bezoekers en bewoners zich verhouden tot het grootse Scandinavische landschap. Welke invloed hebben zij op hun omgeving?

Pascal Vossen
Pascal Vossen (1983) is documentair fotograaf, die in zijn werk de relaties onderzoekt tussen mensen en hun directe omgeving. Hij voltooide in 2014 de opleiding fotojournalistiek en documentaire fotografie aan de University of the Arts London. Hij woont en werkt afwisselend in Londen en de Schotse Hooglanden.

www.pascalvossen.com

 

Pascal Vossen, 2019, De kust van Langesund, Noorwegen

Kleine zaal / 18 september 2021 t/m 8 mei 2022

Ook te zien, Allart van Everdingen:
Het ruige landschap
Reinaert de vos

 

‘Ik belicht elementen in het landschap die mensen hebben aangebracht; zo laat ik zien hoe de mens zijn omgeving beïnvloedt– positief en negatief’ Pascal Vossen

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €24.- verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families