Collection Rykens
Wiegman, De Smet, Sluijters

22 februari t/m 30 augustus 2020

De Unilever topman Paul Rijkens (1888-1965) had een enorme collectie van ongeveer 500 schilderijen en 300 etsen van Nederlandse en Belgische kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Met kunstwerken van Gustave De Smet, Constant Permeke en Walter Vaes had hij de grootste verzameling Belgische kunst in Nederland.

Andere favorieten waren Toon Kelder, Matthieu en Piet Wiegman, Leo Gestel en Jan Sluijters, waarvan hij maar liefst 55 schilderijen had.

Dat Paul Rijkens één van de grootste industriëlen was die Nederland heeft gekend, en voor ons land en Europa een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in en na de oorlog is nauwelijks bekend, nog minder is zijn collectie bekend. Gastconservator Kees van der Geer heeft de collectie gereconstrueerd en laat in de tentoonstelling 'Collection Rykens' een selectie van veel onbekende topwerken zien.

Binnenkort meer!


(Geheel boven detail schilderij: Jan Sluijters, Naakt met parelsnoer, ca. 1932, olieverf op doek, Singer Laren, schenking 1993. Direct hierboven: Walter Vaes, Aardbeientaart, standplaats onbekend)