De Bergense School
stevige penseelstreken en sterke contrasten

plan uw bezoek


Liefhebbers van de Bergense School stroming halen hun hart op in Stedelijk Museum Alkmaar. De vaste tentoonstelling bevat hoogtepunten uit de collectie Bergense School van het museum.

verzadigde kleuren, sterke contrasten
Omstreeks 1910 vestigden de eerste kunstenaars zich in het Noord-Hollandse duindorp Bergen. Enkele jaren later was het aantal kunstenaars er sterk toegenomen en ontstond in Bergen de allereerste expressionistische kunstenaarsbeweging in Nederland. In verzadigde kleuren en sterke contrasten zetten de kunstenaars van de Bergense School hun landschappen, portretten en stillevens met groot gebaar in stevige penseelstreken op het schilderslinnen.

omvangrijke collectie
Stedelijk Museum Alkmaar heeft een omvangrijke collectie moderne Nederlandse kunst uit de periode 1900-1955. Hierin bevinden zich ruim 280 werken die zijn gemaakt door kunstenaars die in en rond Bergen (NH) woonden en werkten. In de vaste tentoonstelling worden hoogtepunten uit de collectie Bergense School van het museum getoond, in combinatie met bijzondere bruiklenen uit museale en particuliere collecties. Regelmatig vinden er wisselingen op zaal plaats met werken uit depot of nieuwe aanwinsten.

Colnot, Wiegman, Gestel
Vrijwel alle schilders uit Bergen en omgeving zijn vertegenwoordigd: Else Berg, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot, Bernard Essers, Dirk Filarski, Leo Gestel, Jan van Herwijnen, Henri ten Holt, Frans Huysmans, Germ de Jong, Harrie Kuyten, Mattheus Lau, Adriaan Lubbers, Charley Toorop, Jelle Troelstra, Jaap Weyand, Matthieu en Piet Wiegman. Daarnaast zijn er fraaie luministische en kubistische landschappen en stillevens te zien uit de periode voorafgaande aan de Bergense School: de jaren waarin de kunst in Nederland in een stroomversnelling geraakte. Hierdoor wordt een representatief beeld geschetst van de ontstaansgeschiedenis van het Noord-Hollands expressionisme.

kenners, verzamelaars en liefhebbers
De Kring Bergense School bestaat uit particulieren verzamelaars, kenners en liefhebbers die elk een speciale belangstelling hebben voor de Bergense School. Het museum faciliteert avonden vol exclusieve kennis waarbij u gelijkgestemden kunt ontmoeten.  Mede dankzij uw bijdrage kunnen wij de collectie van de Bergense School verder uitbreiden en beheren.

Lees meer over de Kring Bergense School

Met dank aan alle (particuliere) bruikleengevers. De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij de steun van de Gemeente Alkmaar, vrienden van Stedelijk Museum Alkmaar, de BankGiroLoterij en Provincie Noord-Holland.

plan uw bezoek


Die Bergener Schule

In der permanenten Ausstellung über die als „Bergener Schule“ bezeichnete Künstlerkolonie begegnen Sie Künstlern wie Charley Toorop, Leo Gestel, Arnout Colnot sowie Piet und Matthieu Wiegman.


The Bergen School
Visit the permanent Bergen School exhibition with artists like Charley Toorop, Leo Gestel, Arnout Colnot, Piet and Matthieu Wiegman, Gerrit Willem van Blaaderen and Dirk Filarski.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door