75 jaar vrijheid
Verhalen om nooit te vergeten

14 maart t/m 14 juni 2020

plan uw bezoek


In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Stedelijk Museum Alkmaar organiseert van 14 maart tot en met 14 juni een kleine tentoonstelling vol herinneringen.

Jonge erfgoeddragers
In het kader van ‘75 jaar vrijheid’ gaat Stedelijk Museum Alkmaar in de regio op zoek naar objecten uit de oorlog met een verhaal om nooit te vergeten. Deze objecten en verhalen worden verzameld door basisschoolleerlingen, in samenwerking met het project ‘Oorlog in mijn buurt’. De leerlingen interviewen ooggetuigen van de oorlog of hun nabestaanden, verzamelen de verhalen en geven deze door zodat ze nooit vergeten worden.
Kleine zaal / 14 maart t/m 14 juni 2020


Augustus 1945: bevrijdingsfeesten. Hardloopwedstrijd in de Emmastraat in Alkmaar Bosman, P.J. / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 1300233

Viering 75 jaar vrijheid in Alkmaar
Oorlog in mijn buurt
Regionaal Archief Alkmaar

(foto geheel boven: Mei 1945, bevrijding: een grote menigte heeft zich verzameld voor het politiebureau aan het Kerkplein, waar NSB-ers en andere collaborateurs worden binnengeleid. Bosman, P.J. / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 1300074)

Samenwerkingspartners:

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €16,00 verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families