75 jaar vrijheid
Verhalen om nooit te vergeten

14 maart t/m 16 augustus 2020

ARCHIEF- In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde is gekomen aan de Tweede Wereldoorlog. Om bij de vrijheid stil te staan en het te vieren, vinden er overal in het land activiteiten en evenementen plaats. Stedelijk Museum Alkmaar organiseert een intieme tentoonstelling vol herinneringen.


beluister de fragmenten uit de tentoonstelling


Verhalen om nooit te vergeten
In het kader van 75 jaar vrijheid is Stedelijk Museum Alkmaar in de regio op zoek gegaan naar objecten uit de oorlog, met een verhaal om nooit te vergeten. Het museum werkte daarvoor samen met het scholenproject ‘Oorlog in mijn buurt’. Kinderen van groep 7/8 van de 1e Montessorischool tekenden de herinneringen op van tien ouderen en verzamelden objecten bij deze herinneringen. De objecten in de tentoonstelling vertellen het verhaal: over een afgekloven knoop, een zelfgemaakt autootje en een stafkaart van de Duitsers.

Jonge erfgoeddragers
Oorlog in mijn buurt brengt in verschillende steden en dorpen in Nederland via een onderwijsprogramma kinderen in contact met ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Voor deze tentoonstelling gingen de kinderen van de 1e Montessorischool op bezoek bij ouderen uit Alkmaar en omgeving. Door middel van het doorgeven van hun verhalen, brengt deze generatie de nieuwe generatie op de hoogte van de historie van de Tweede Wereldoorlog. Als afsluiting van het project worden de kinderen officieel tot erfgoeddragers van hun stad benoemd. Zij ontvangen een onderscheiding en beloven daarmee dat zij het gehoorde verhaal van de oudere blijvend zullen doorvertellen in hun leven.

Kleine zaal | 14 maart t/m 16 augustus 2020

Met dank aan Gerard Eikenaar, Eldert Groenewoud, Annette en Mieke Reinders, Mart Groentjes, Han Schenk, Riet Roobeek, Wendelmoed Korver, Popeye Velvet Music, Wietske Bakker, Jan Boerman, Joop Martensen en alle kinderen van groep 7-8 van de 1e Montessorischool Alkmaar. De tentoonstelling '75 jaar vrijheid, verhalen om nooit te vergeten' werd gemaakt in samenwerking met 'Oorlog in mijn buurt' (Agnes Audier), Cynthia Monteiro (1e Montessorischool Alkmaar), Judith van Lunsen (fotografie), Attila Hoiting (fotografie) en Luna Morrison.

Oorlog in mijn buurt
Regionaal Archief Alkmaar

Viering 75 jaar vrijheid in Alkmaar

`Mijn oom Ben maakte altijd speelgoed voor ons, maar op een dag was hij weggevoerd naar Vught...`

Samenwerkingspartners:

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €24.- verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families