Tot en met 30 oktober presenteert Stedelijk Museum Alkmaar ‘Reis naar het oneindige’ van de in Den Helder geboren kunstenaar Rudi van de Wint (1942-2006). Het is de allereerste overzichtstentoonstelling van deze bijzondere kunstenaar.
Het museum presenteert Rudi van de WInts conceptuele werk, zijn schilderijen, zijn sculpturen en de modellen daarvan. De expositie biedt inzicht in de ontwikkeling van zijn indringende oeuvre en de reikwijdte ervan. Van zijn conceptuele werk van zijn alter-ego’s Rudi en Jochum, tot meer mystiek werk waarin hij het ‘oneindige’ van zijn licht en het kosmische in beeld brengt. In honderden schilderijen zien we hoe hij toewerkt naar het plafond voor Paleis Noordeinde en zijn grote werk voor de Tweede Kamer.
Beroemd én onbekend
Rudi van de Wint is misschien wel één van de bekendste kunstenaars in Nederland. Via de televisie en vele andere media zijn diens immense schilderijen in de Tweede Kamer vrijwel dagelijks in iedere huiskamer van Nederland te zien. Ook zijn vele sculpturen in het Nederlandse landschap zijn voor velen een vertrouwd gezicht. Recent maakte zijn ‘Tong van Lucifer’ in de Flevopolder een discussie los in de landelijke kranten. Zo zichtbaar als het werk van Van de Wint is, zo weinig weet het grote publiek van de kunstenaar achter deze werken. Dat heeft misschien alles te maken met het moment waarop hij zich terugtrok uit de schijnwerpers om zich te richten op zijn magnum opus: het landschapskunstwerk ‘De Nollen’ in Den Helder. Wat hij daar heeft gerealiseerd is een project van wereldformaat.
Zo bekend als het werk van Rudi van de Wint is, zo onbekend is de kunstenaar achter deze werken. Via de televisie en vele andere media zijn zijn immense schilderijen voor de Tweede Kamer vrijwel dagelijks in iedere huiskamer van Nederland te zien. Afbeeldingen bron: website De Nollen
Levenswerk
Maak kennis met de sculpturen van Rudi van de Wint op de plek waar zijn beelden en de natuur samensmelten. Bezoek zijn levenswerk De Nollen. Hier komen schilderijen, sculpturen, architectuur en landschap samen in een groots gesammtkunstwerk, ondergronds en bovengronds, licht en donker, spelend met de elementen, gebouwd voor de eeuwigheid.
Podcast
Luister naar de driedelige podcast over het leven en werk van Rudi van de Wint, samengesteld door Tjitske Mussche. Voor onderweg of tijdens een wandeling met de speciale beeldenroute die is ontwikkeld, langs de beelden in de openbare ruimte in Noord Holland.
Ook te zien
In de Grote Kerk Alkmaar zijn gedurende de tentoonstelling in het museum twee grote Keimwerken in de zijbeuk aan de noordzijde te zien van Rudi van de Wint. Het beeldenpark Een Zee van Staal in Wijk aan Zee heeft deze zomer diverse activiteiten rondom Rudi van de Wint.
Biografie
Het werk van Rudi van de Wint is in vooraanstaande kunstcollecties opgenomen, zoals het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Stedelijk Museum Amsterdam. Hoewel er enkele grote solo-presentaties zijn geweest, in binnen- en buitenland, was er niet eerder een museale overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre. In 2022 is het zestien jaar geleden dat Van de Wint plotseling overleed.
Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €24.- verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.
families