Dagje Alkmaar

Ontdek na een bezoek aan Stedelijk Museum Alkmaar wat deze prachtige stad nog meer te bieden heeft.

bekijk de tentoonstellingen

Alkmaar Prachtstad

Alkmaar Prachtstad geeft je alle informatie voor jouw Dagje Alkmaar. Hier kun je alle culturele activiteiten, festivals, workshops of evenementen vinden die in Alkmaar plaats gaan vinden. Maar ook leuke restaurants en winkeltjes. En ben je een beetje sportief ingesteld? Verken dan nóg meer van Alkmaar met een wandel- of fietsroute.

Te doen in Alkmaar

VVV Alkmaar

Bezoek de website van VVV Alkmaar en ontdek de toekomstige evenementen in Alkmaar en omstreken. Op deze webpagina vind je namelijk niet alleen evenementen in Alkmaar, maar ook activiteiten in Schoorl, Bergen, Egmond aan Zee, Castricum, Uitgeest,Hoorn, Medemblik en Enkhuizen.

Te Doen in Alkmaar en Omstreken

musea

block

Museum Kranenburgh

Meer Bergense School

Museum Kranenburgh beheert een grote verzameling vaan kunstwerken uit 1900 tot heden. Het Museum is in bezit van topstukken van onder anderen Else Berg, Jan Sluijters en Gustave de Smet. Ook kan u van kunstweken genieten in de buitenlucht in de beeldentuin. Hier zijn onder anderen beelden te vinden van Lucebert, Pauline Eecen en Folkert de Jong.

Bezoek Kranenburgh
block

Hollands Kaasmuseum

Typisch Nederlands

Alkmaar is een kaasstad. Kom daarom naar het Hollands Kaasmuseum om alles te weten te komen over dát waar Alkmaar bekend om staat. Gevestigd in het historische Waaggebouw in het hartje van de stad. Hier vind je allerlei interessante informatie over kaas: de geschiedenis, de bereidingswijze, de kaashandel en nog veel meer. Het is leuk voor jong en oud! Zo zijn er voor kinderen films, interactieve presentaties, spelletjes en speurtochten.

Bezoek Het Hollands Kaasmuseum
block

Museummolen Schermerhorn

Ineressante Historie van de Droogmakerij

Sinds 1633 staat de molen er al. Deze molen is één van de elf overgebleven molens die toen der tijd neer werden gezet om het Schermermeer leeg te halen. In totaal waren hier 52 molens voor nodig waardoor we nu de Schermerpolder hebben. In dit gebied kun je ook prachtige wandelingen en fietstochtjes maken en in het juiste seizoen mooie plaatjes schieten van de oer-Hollandse tulpenvelden.

Bezoek Museummolen Schermerhorn
block

Het Beatles Museum

Leerzaam voor Jong & Oud

Wie kent ze niet? De muzikanten Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr en George Harrison die in de jaren 60 in een korte tijd de beroemdste band van de wereld werden. Het museum bestaat uit een enorme tentoonstelling van unieke items. Van instrumenten tot kostuums en van oude posters tot platen. Het Beatles Museum heeft het allemaal!

Bezoek Het Beatls Museum
block

Nationaal Biermuseum De Boom

Sfeervol Museum in Alkmaar

Dit museum is gevestigd in het historische pand van voormalige brouwerij De Boom, vlakbij de beroemde kaasmarkt van Alkmaar. Hier wordt u geïnformeerd over het hele proces van graan naar een pilsje aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines waarmee de afgelopen tweehonderd jaar mee gebrouwen werd.

Bezoek Nationaal Biermuseum De Boom
block

Regionaal Archief Alkmaar

Meer dan een Archief

Het Regionaal Archief Alkmaar is meer dan alleen een archief. Het Regionaal Archief Alkmaar is namelijk ook in bezit van een erg interessante beeldbank. Zo kan je op een bijzondere manier achter de verhalen komen die Alkmaar bij zich draagt. In het zelfde pand bevindt zich overigens ook Kunst uitleen Alkmaar en het Archeologisch Centrum.

Bezoek het Regionaal Archief

Zien we u?

Er is altijd veel te zien. Dat kun je zien bij nu te zien.

Nu te zien