Allemaal Alkmaar
de stadscollectie vol verhalen

plan uw bezoek


De nieuwe vaste tentoonstelling neemt de bezoeker mee door de stadscollectie van een historisch rijke stad en vertelt de eigenzinnige verhalen van toen en nu.

vier eeuwen topstukken
Bewonder topstukken van bekende Hollandse meesters uit de 16de en 17de eeuw en ontdek de unieke verzameling zilverwerk. Ontmoet de getalenteerde Maria Tesselschade en de rijk geklede schutters. De geschiedenis wordt naar het hier en nu gehaald met werken en objecten die het verhaal vertellen van het beleg van Alkmaar en het Alkmaarse slavernijverleden.  De wand vol gebruiksvoorwerpen van beroemde Alkmaarders uit de 20ste eeuw, zoals Fritz Conyn en Simone van der Vlugt, is een eerbetoon aan inspirerende inwoners van de stad. 

voor iedereen
Ontdekken staat centraal bij Allemaal Alkmaar. Speciaal voor jong en oud is er van alles te doen en ontdekken in de tentoonstelling. Kinderen en ouders gaan via creatieve en interactieve spellen aan de slag met de collectie en leren die op een nieuwe manier kennen. De werken komen onder de handen van jonge bezoekers tot leven en nodigen uit om de verhalen rondom de objecten te ontdekken, zoals de Monsterwerkplaats van Van der Heck, waar zelfgemaakte digitale monster in het rond vliegen.

verhalen van toen en nu
In de geheel vernieuwde tentoonstelling van de stadscollectie Allemaal Alkmaar neemt het museum de diversiteit van het Alkmaar van nu als uitgangspunt voor de verhalen over het Alkmaar van toen. Die gaan niet alleen over beroemde schilders als Emanuel de Witte en Pieter Saenredam, maar ook over de sporen van het slavernijverleden en de schrille tegenstellingen tussen arm en rijk in deze stad. De geschiedenis van Alkmaar wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Zo maken trouwe en nieuwe bezoekers kennis met Alkmaars verleden en het museum als een plek van ontmoeting en verbinding.

actueel stemgeluid
De stadscollectie staat open voor iedereen om meer te leren over het verleden en hoe dat doorwerkt in het heden. Twee keer per jaar wordt een Alkmaarder uitgenodigd om aan de hand van een object uit de collectie een minitentoonstelling te maken vanuit het eigen perspectief. Als eerste vertelt Alexandro Rodriguez van het boek Rijk door een krantenwijk zijn verhaal in een aanvullende mini-tentoonstelling genaamd Allemaal Alkmaarders

Daar zorgt ook de serie museumlessen CuratorLab voor. Scholieren ontwerpen in dit intensieve onderwijstraject een concept rondom een werk uit de collectie en presenteren deze aan de bezoekers van het museum. Ieder schooljaar wordt een ontwerp gekozen en uitgevoerd. De scholieren werken samen met ontwerpers en tentoonstellingsmakers en voegen zo hun kijk aan het museum toe.Leerlingen van VONK Heerhugowaard laten met het winnende ontwerp van de museumles CuratorLab - een levensgroot dagboek dat het verhaal vertelt van Ebo, een tot slaafgemaakte jongen - hun blik op de stadscollectie zien.

Bekijk ook de  Museum Murals van kunstenaarsduo TelmoMiel in de Alkmaarse wijk Overdie. 

Allemaal Alkmaar is mede mogelijk gemaakt door