nepnieuws
Leer nepnieuws begrijpen

Interactieve rondleiding en stadwandeling in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar. In dit nieuwe programma gaat de klas aan de slag met nepnieuws. Leerlingen ontdekken dat nepnieuws van alle tijden is; lang geleden, tijdens de Opstand, werd nepnieuws bijvoorbeeld ook al ingezet. Net als sociale media nu, had de uitvinding van de drukpers de verspreiding van informatie enorm versneld, maar hoe betrouwbaar was die informatie?

niveau onderbouw
duur 120 minuten
groepsgrootte maximaal 30 leerlingen
kosten 150 euro
kerndoelen 36, 37, 40, 43

In het archief krijgen leerlingen originele pamfletten, spotprenten en brieven te zien. Ook onderwerpen ze enkele beroemde helden van het Beleg van Alkmaar aan een ‘factcheck’; wanneer duiken deze helden voor het eerst op in de geschiedschrijving, en… hebben zij wel echt bestaan?

Stadswandeling
Tijdens een korte stadswandeling gaan de leerlingen op zoek naar sporen van winnaars en verliezers.
De leerlingen bezoeken zowel Stedelijk Museum Alkmaar als Regionaal Archief Alkmaar, met tussendoor een korte stadswandeling van zo’n 1,5 km.

Meer informatie of reserveren?
Deze museumles wordt vanaf schooljaar weer '24/'25 gegeven. Vul het reserveringsformulier onderaan deze pagina in om alvast vooruit te reserveren.


Reserveren: Leer nepnieuws begrijpen

Leerlingen jonger dan 6 jaar: 1 begeleider op 5 leerlingen,
boven de 6 jaar: 1 begeleider op 10 leerlingen


Betaalwijze:

   Kassa/pin
   Factuur
   Cultuurkaart