Kunstkabinet met bloemmotieven
Hofleverancier van Versailles

Met kerst 2014 ontving Stedelijk Museum Alkmaar een bijzonder geschenk: een indrukwekkend kunstkabinet uit ca. 1680 vervaardigd door Pierre Gole, hofleverancier van Zonnekoning Lodewijk XIV. Het kostbare meubel is onverwacht geschonken door een verzamelaarsechtpaar, dat in Stedelijk Museum Alkmaar de ideale bestemming zag voor dit pronkstuk.

Bergen en Versailles
Pierre Gole (ca. 1620 - 1684) werd geboren nabij Alkmaar in Bergen (Noord-Holland) als Pieter Goolen, maar het grootste deel van zijn leven bracht hij door in Parijs. Hij werd opgeleid tot meubelmaker en schopte het tot ‘meestermeubelmaker in ebben van de Koning’. Zijn contact met het Franse hof dankte hij waarschijnlijk aan zijn zwager Jean Marot, architect van Lodewijk XIV en vader van de beroemde ontwerper Daniel Marot. Gole leverde honderden tafels en kabinetten voor Versailles en andere koninklijke paleizen. Zijn werk is te herkennen aan het schitterende inlegwerk; meestal bloemmotieven in exotische houtsoorten of metalen op een ebbenhouten ondergrond.


Kunstkabinet uit ca. 1680 gemaakt door Pierre Gole / foto Mike Bink

Uitbundige bloemmotieven
Het geschonken kunstkabinet met uitbundige bloemmotieven is gemaakt uit ebbenhout, ingelegd met diverse (fruit)houtsoorten, tin en messing. Het museum is zeer trots op en dankbaar voor deze mooie aanwinst. Een schenking van deze kwaliteit is zeldzaam en van groot belang voor de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar. Het ‘Pierre Gole kabinet’ pronkt in de Gouden Eeuw-zaal, waar naast topstukken van 17de-eeuwse schilderkunst ook een collectie zilver en 17de eeuws glaswerk te zien zijn.

Kunstkabinet met bloemmotieven
ca. 1680
Pierre Gole (ca. 1620-1684)
Diverse houtsoorten (o.a. ebbenhout en fruithout), tin en messing
Particuliere schenking, december 2014