Eeuwen geleden gebeurde alles in de binnenstad: spinnen, weven, bleken, looien, pottenbakken, tegelbakken, houtbewerken en nog véél meer. Ieder ambacht verspreidde zijn eigen geur en geluid door de bruisende stad. Eeuwen later vind je geen ambachten meer in de stad. En tóch is het rijke Alkmaarse ambachtsverleden nog overal. Je moet alleen weten waar je moet kijken!
een atelier voor Alkmaekers
Na exposities en projecten wereldwijd keerde sociaal ontwerper Ro Smit terug naar zijn geboortestad: Alkmaar. Hier startte hij ‘De Maekplaats’, een atelier waarin jongvolwassenen met verschillende vormen van autisme vol trots werken aan het project Alkmaekers. Samen maken ze ambachtelijke producten, geïnspireerd op de geschiedenis van de stad en gemaakt van lokale materialen. Denk aan linnen kussens en tassen, gemaakt van vlas dat groeit in de kustprovincie Zeeland. Voor de kleuring worden pigmenten van inheemse planten gebruikt, die Alkmaekers in hun stadstuin laten groeien en bloeien.
ontdek het leven van de makers van toen
Om de eeuwenoude ambachtsgeschiedenis weer tot leven te brengen, creëerden de Alkmaekers ook gedetailleerde illustraties en een stadswandeling langs plekken waar de ‘geschiedenis van de makers’ nog zichtbaar is. Tenminste, als je weet waar je moet kijken. Met de grenzeloze kennis van stadsarcheologen en informatie uit diverse archieven zijn prachtige verhalen te vertellen over de levens van ambachtslieden uit het verleden. Ontdek het leven van de makers van toen, met de door de Alkmaekers handgetekende routekaart in de hand.
mens, materiaal en verhaal
In de expositie Alkmaekers komen mens, materiaal en verhaal samen. De expositie is het startpunt van verschillende stadswandelingen door de historische binnenstad van Alkmaar.
In de museumwinkel zijn items uit de Alkmaeker-collectie en routekaarten met de stadswandelingen te koop. Vanaf dan is ook de podwalk-serie te beluisteren, waarin Alkmaekers in gesprek gaan met stadsarcheologen over het leven van toen.
Mede mogelijk gemaakt met subsidie van Gemeente Alkmaar, Makersimpuls, Stimuleringsfonds Alkmaar, Brede Spuk, en met inzet van Kopzorg, de gemeentelijke archeologen en Stedelijk Museum Alkmaar. Speciale dank aan de Alkmaekers.
Voor
deze expositie stelde bouwbedrijf Mace afvalstromen beschikbaar uit de bouw
van een groot datacentrum in de buurt. De herkenbare materialen die typisch
zijn voor het ‘maken’ van nu, bieden een interessant contrast met de eeuwenoude
vondsten uit de ambachtshistorie van de stad.
‘Vanuit mijn perspectief als ontwerper bestaat er geen afval. Ieder materiaal kan een nieuwe vorm of functie krijgen.’ – Sociaal ontwerper Ro Smit