Blog van een thuisstagiaire

Eline Groot loopt stage op de afdeling Educatie van Stedelijk Museum Alkmaar. Zij is in december gestart en op haar eerste stagedag kwam meteen de nieuwe lockdown voor heel Nederland. Lees hier de blog die zij tijdens haar stage gaat bijhouden; inclusief een wekelijkse opdracht voor de lezers.


vrijdag 22 januari 2021 | blog vier

Uit het raam
Het begint steeds kouder te worden en het winterweer heeft mijn achtertuin overgenomen. Alle bomen hebben hun bladeren laten vallen en het gras is nog het enige groen dat mijn tuin siert. Het thuiswerken heeft nadelen, maar ook veel voordelen. Ik hoef niet elke ochtend door de kou, op mijn fiets naar het station en kan vanuit mijn woonkamer de vogeltjes zien snoepen van de vetbolletjes in de boom.

Uit het raam kijken doen we nu meer dan ooit. We hoeven niet meer zo veel naar buiten en met dit weer lijk ik het in ieder geval ook niet heel erg te vinden. Binnen brandt de houtkachel en is het lekker warm. Toch wil ik wel benoemen dat ik de winter een van de leukste seizoenen vind. Er is kans op ijs, en als schaatsliefhebber wil ik niets liever dan op natuurijs staan. Ook hou ik van de wind die mijn wangen rood kleurt bij een ochtendwandeling en de warme chocolademelk als ik weer thuiskom.

Ik was dan ook zeer verbaasd toen het afgelopen weekend in een groot gedeelte van Nederland begon te sneeuwen. De kou heeft mij dan ook niet weerhouden om zaterdagavond na het avondeten een sneeuwpop te rollen in mijn eigen achtertuin. Zondagochtend zag ik meerdere sneeuwpoppen uitgezakt op straat staan. Hieruit heb ik breed glimlachend opgemaakt dat ik niet de enige was die zaterdag een sneeuwpop heeft gebouwd.

Landschapsschilderij
De winter is een thema dat al eeuwenlang in de schilderkunst voorkomt. Kale bomen, sneeuw en ijs. Vooral in Nederland kunnen de schaatsende mensen niet ontbreken in het plaatje. Het winterlandschap dat ik in onderstaande opdracht bespreek, is van Petrus Gerardus Vertin (1819 -1893). Vertin heeft talloze stadsgezichten vervaardigd, veel daar van zijn besneeuwde exemplaren en lijken meer toe te geven aan zijn romantische fantasie dan aan de werkelijkheid. Toch is er een aantal elementen in het schilderij die mij doet denken aan een winter uit onze tijd. Links in het werk staat namelijk een koek-en-zopie kraam waar de damp vanaf slaat. Aan de rechterkant in het schilderij is een kruiwagen met een rokend vuurtje te zien; hier worden kastanjes gepoft. In het midden van het beeld wordt een sierlijke slede voortgeduwd. Het werk doet mij denken aan een heerlijke winter met een gouden zonnetje dat de daken laat smelten. Het doet mij verlangen naar een prachtig wintertafereel in mijn eigen straat.

Doe (mee) opdracht: uit het raam
Veel schilderijen en tekeningen worden buiten gemaakt, of buiten geschetst en later binnen uitgewerkt. Een straat of een landschap zijn veel voorkomende onderwerpen. Hoe ziet jouw straat eruit? Download de opdracht en doe mee!
vrijdag 8 januari 2021 | blog drie

muziek van toen en nu
Vorige week was de Top 2000 te horen op de radio. Ik heb de radio dan ook extra vaak aangezet en ook deze week luister ik meer radio dan normaal. Zelf heb ik niet echt een specifieke muzieksmaak maar een gezellig nummer op de achtergrond tijdens het werken is nooit verkeerd.

Voor mij is muziek net zo veel een kunstwerk als een schilderij. Dit heb ik me gerealiseerd toen ik halverwege mijn opleiding docent beeldende kunst en vormgever lessen begon te volgen samen met muziek-, dans- en theaterstudenten. Mensen beoefenen muziek, dans, theater en beeldende kunst en doen dit voor hun plezier of werk. Het maakt niet uit om welke discipline het gaat, mensen stoppen hun passie erin en maken hun werk tot een kunstvorm.

De eerste keer dat de Top 2000 werd uitgezonden was in 1999. De muziek ging over de radio en was in bijna alle huiskamers wel te horen, maar hoe stond het met de muziek in een tijdperk waar er nog geen radio was? Was er toen ook al muziek in de huiskamer?

De 17e eeuw en muziek: 1600 - 1700
Er was in deze tijd nog geen radio maar de mensen waren wel erg fan van muziek in huis. Daarom werd er zelf muziek gemaakt. In het begin van de 17de eeuw werd er in huis vooral veel gezongen, er zijn dan ook veel liedboeken uit deze tijd overgebleven; vooral geuzenliedboek Valerius Gedenkklank met het Wilhelmus was geliefd. Het nationalisme en liefde voor je vaderland was in deze tijd erg belangrijk. In de tweede helft van de 17de eeuw kwam instrumentale muziek meer voor in de huiskamers. Zachte instrumenten als viool, klavecimbel en cither waren in veel huizen aanwezig. Er werden in deze periode ook meer instrumenten gebouwd en verbeterd. Ook kwam er in de tweede helft van de 17de eeuw onder de bevolking meer behoefde aan muziekles. Door deze lessen was de muziek ook van een hoger niveau.
(APA: M.T. van de Kamp, 2014. Burgerlijke cultuur van Nederland in de 17e eeuw.)

Doe (mee) opdracht: geluiden en instrumenten
In de 17de eeuw werden er veel instrumenten gebouwd en verbeterd. Laten we zelf instrumenten ontwerpen! Download de opdracht.

Succes! Hartelijke groet, Eline Grootvrijdag 25 december 2020 | blog twee

Tussen kunst en kerst
Kerst staat deze week alweer voor de deur. Normaal gesproken zou ik dit vieren met al mijn vrienden en familie maar dat gaat dit jaar even niet door. Ondanks dat ben ik heel blij dat opa en oma wel langs kunnen komen, zonder hun is het geen kerst.

Voor mij staat kerst in teken van gezelligheid, lekker eten, de kerstboom versieren en het hele huis volhangen met lichtslingers. Maar waar komt deze kerstdag eigenlijk vandaan en wat is de rol van kunst?

Kerst wordt altijd gevierd op 25 december dit komt door dat deze dag voor veel christenen wordt gezien als de geboortedag van Jezus, de zoon van God. De kerststal met daarin het net geboren kindje staat dan ook bij menig mens in huis opgesteld. Het tafereel van Maria en het kind is een beeld dat we in de geschiedenis veel terugzien.

De middeleeuwen: 500 - 1500
In de middeleeuwen werd kerst en zijn betekenis groots gevierd. Maar in deze tijd konden er veel mensen niet lezen. Om de verhalen bij de kerstmis kracht bij te zetten waren er veel schilderijen in de kerk die het verhaal illustreerden. De schilderingen met daarop de geboorte van Jezus mochten met kerst dan ook niet ontbreken.

Tussen kunst en kerst
Kunst is niet alleen het werk van grote schilders uit een ver verleden. Kunst is ook de zelfgemaakte kerstkaart van je tante of de zelfgemaakte kerstballen van je zusje voor in de boom. Kunst is een creatieve uiting en moet volgens mij altijd gewaardeerd worden.

Hoe groot de historische waarde van een meesterstuk ook kan zijn, vergeet niet dat elk kunstwerk, hoe amateuristisch het ook mag lijken, misschien nog wel een grotere persoonlijke waarde kan hebben.

Hartelijke groet Eline Groot


Doe (mee) opdracht: aan tafel!
Kerst staat alweer voor de deur. Naast vrienden en familie is het kerstdiner voor veel mensen ook heel belangrijk. Wat ga jij deze kerst eten en wat staat er op het stilleven?
Download de opdracht
vrijdag 17 december 2020 | blog één

Ik ben Eline Groot en onlangs ben ik begonnen met mijn stage op de Educatie afdeling van het museum. Ik neem op het thuismuseum het stokje over van Sandra Pauëlsen en zal in mijn blog de ervaring als stagiaire in Stedelijk Museum Alkmaar en in deze bijzondere tijd van thuiswerken, voortzetten.

Afgelopen maandag startte ik in het museum, maar kreeg meteen te horen dat het museum de volgende dag zijn deuren zou gaan sluiten. Dit betekent dat ik mijn werkzaamheden meteen al thuis ga voortzetten en dat ook deze blog, nu het museum gesloten is, nog meer betekenis gaat krijgen.

Naast mijn ervaringen als stagiaire in de corona tijd zal ik ook elke week een leuke interactieve opdracht aan jullie, de lezer, meegeven. De interactie met de bezoeker ‘’de belever’’ is voor mij als educator essentieel.

Maar wat vind ik nou van deze situatie? Zelf vind ik het allemaal een beetje dubbel. De feestdagen komen eraan en normaal gesproken zitten we dan met de hele familie bij elkaar, maar dat kan dit jaar helaas niet doorgaan. Dit vind ik zelf erg jammer zeker omdat ik toch altijd de stille hoop heb gehad dat de maatregelen niet zouden worden aangescherpt met kerst. Maar soms is het aanscherpen van de maatregelen noodzakelijk, zo blijkt nu het geval te zijn.

Hartelijke groet Eline Groot

Doe (mee) opdracht: storyboard
Hoe heb jij de afgelopen tijd ervaren, en wat heb je de afgelopen tijd gedaan? Maak een storyboard met daar in jouw verhaal over deze bijzondere tijd. Deel je board met ons via eline@museumalkmaar.nl of plaats hem op Instagram met de hashtag #stedelijkmuseumalkmaar


terug naar thuismuseum