Victoriefonds Cultuurprijs
expositie werk genomineerden Visuele Kunsten

29 augustus t/m 22 november 2020

ARCHIEF- Genomineerden Visuele Kunsten

Iedere twee jaar reikt stichting Cultuurprijs regio Alkmaar drie cultuurprijzen uit aan kunstenaars, schrijvers en podiumkunstenaars die zich op een bijzondere manier in hun vak onderscheiden en een relatie hebben met de regio Alkmaar. Een vakjury onder leiding van een burgemeester uit de regio benoemt de genomineerden en kent de prijzen toe. Ook roept zij de winnaar uit van de Jong Talent Prijs.


Tijdens een feestelijke en drukbezochte bijeenkomst zondagmiddag 13 september in de Grote Kerk in Alkmaar heeft beeldend kunstenaar Dirck Nab de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten ontvangen uit handen van juryvoorzitter en burgemeester van Heiloo Hans Romeyn. Voorafgaand aan de prijsuitreiking ontving de oprichter van de 30-jarige cultuurprijs, Ger Voorn, het ere-insigne van de gemeente Alkmaar.

Tekenaar, graficus en schilder Dirck Nab (80) woont en werkt in Bakkum. Hij tekent al jaren de zee en het duinlandschap. "Je zou de winnaar kunnen typeren als monomaan én trouw aan zijn onderwerp, een kunstenaar die zich toespitst op zijn onderwerp en dat niet meer loslaat, ongeacht alle artistieke trends. Nab koppelt kunst aan de werkelijkheid en daarmee laat hij ons met andere ogen kijken naar wat wij denken te kennen", aldus juryvoorzitter Hans Romeyn, burgemeester van Heiloo. Dirck Nab was samen met beeldend kunstenaars Lonneke de Groot en Elly Baltus genomineerd voor de prijs. Het werk van de drie kunstenaars is nog tot en met 22 november te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.

Dirck Nab (1940) volgde zijn opleiding schilderen aan de Vrije Academie Den Haag. Zijn werk is in het bezit van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum Amsterdam en het Museum Henriette Polak in Zutphen. In 2016 werd zijn werk opgenomen in de Franse uitgave Les Cahiers dessinés en geëxposeerd in Galerie Magnum in Parijs.

Hij woont in Bakkum, vlakbij de duinen, een landschap dat hem blijft boeien. Regelmatig legt hij het duinlandschap vast in tekeningen, meestal uitgevoerd in krijt. Zijn werk op papier neigt evenals zijn schilderijen steeds meer naar abstractie. Ter plekke maakt hij tekeningen, soms in gezelschap van een vriend en vaak een half jaar lang op dezelfde plek. Nab vindt de duinen één van de mooiste landschappen, nog erg ongerept, vooral dichtbij zee, waar het publiek niet mag komen. Zijn werk is nog steeds figuratief, maar abstracter dan voorheen en wordt gekenmerkt door een krachtig clair-obscur.

Lonneke de Groot (1981) groeide op in Alkmaar. Ze studeerde Filosofie, volgde de master 'Photographic Studies' en behaalde in 2013 haar Bachelor Fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk is te zien geweest in o.a. Foam Fotografiemuseum en in het Textielmuseum en werd aangekocht door o.a. het Amsterdams Medisch Centrum, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en privéverzamelaars in binnen- en buitenland.

De Groot fotografeert tijdelijke stillevens van papier – soms aangevuld met objecten. Ze werkt graag in series en met haar camera legt ze vast hoe licht en schaduw op papier vallen. De Groot fotografeert alledaagse dingen en ruimtes en vraagt zich daarbij af hoe we ze waarnemen en afbeelden. Ze gebruikt daarbij vaak bestaande afbeeldingen uit verschillende media en perioden uit de geschiedenis. Alle franje laat ze daarbij weg, waardoor de nadruk komt te liggen op het kijken. Wat zien we: de werkelijkheid, een foto, of is het beeldende kunst?

Elly Baltus (1956) is beeldhouwer en medailleur/penningkunstenaar. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en deed haar master aan de Universiteit van Wales in Cardiff. In 2010 won zij de FIDEM Grand Prix in Tampere, Finland, voor haar penningwerk. Haar werk is te zien in The British Museum in London, Haupt Galerie Berlin en Staatliche Kunstsammlungen Dresden, maar ook in de openbare ruimte o.a. in Schoorl, Graft-De Rijp, Seoul en Curaçao.

De penningkunst is geen bekend onderdeel in de beeldende kunst. Juist het verbinden van hedendaagse kunst met traditie vindt Elly Baltus een interessant vertrekpunt. Haar penningen kenmerken zich doordat zij klassieke technieken zoals brons gieten, steenhouwen en tekst combineert met elektronica en multimedia. Haar sculpturen in de openbare ruimte zijn vaak samengesteld uit alledaagse voorwerpen die een visuele allegorie vormen en op die manier het verhaal over de afgebeelde personen versterken.

Kleine zaal | 29 augustus t/m 22 november 2020

Kijk voor alle informatie op www.victoriefondscultuurprijs.nl

In samenwerking met:

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €24.- verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families