Portret van Alkmaar
vaste opstelling afgelopen

AFGELOPEN - Bij Alkmaar denkt menigeen meteen aan 'Victorie', kaas of hofjes. Maar dat is slechts één kant van het verhaal. De bezoeker maakt in 'Portret van Alkmaar' kennis met de getalenteerde inwoners en de verrassende episodes uit de geschiedenis van de stad. Een hedendaagse en interactieve opstelling over hetgeen Alkmaar typeert en wat Alkmaar heeft gevormd. Alkmaar in een notendop.

Open depot
Aan de hand van objecten -uit eigen collectie of afkomstig van bruikleengevers-, replica's en geluid- of filmbeelden wordt het verhaal van Alkmaar geschetst. In de zaal staan vijf thema-eilanden waarop belangrijke of typische voorwerpen te zien zijn. Elk thema-eiland wordt geïntroduceerd door een bijzondere Alkmaarder. De indrukwekkende wanden rondom zijn ingericht als een open depot en tonen talloze portretten, stadsgezichten en landschappen uit de omgeving.

Bekende Alkmaarders
Bij binnenkomst wordt de bezoeker verwelkomt door stadsbode François. Alkmaar speelde al vroeg een rol in de landelijke politiek. François werkte rond 1644 voor het stadsbestuur en hij zorgde ervoor dat belangrijke boodschappen in Den Haag terechtkwamen. Een ander thema is 'befaamd Alkmaar'. De stad heeft in het verleden, maar nu nog steeds, vele bekende Alkmaarders voortgebracht: wetenschappers, schrijvers, kunstenaars, muzikanten en theatermakers. Sommigen alleen bekend in Alkmaar, anderen beroemd tot ver over de landsgrens. Je ziet hier het portret van de stadsarts Pieter van Foreest tot de gouden en platina platen van Marco Borsato. Maar ook een unieke serie portretjes: 25 Dominicaner priesters. Geen beroemde mannen op zich, maar wel belangrijk voor de geschiedenis van Alkmaar. De overige eilanden vertellen over strijd en verzet, Alkmaar als handelsstad of kunst en cultuur in Alkmaar.

Mozaïek aan verhalen
'Portret van Alkmaar' schetst een mozaïek aan verhalen over Alkmaar. Bij de samenstelling en keuze van de onderwerpen in de zaal zijn velen betrokken geweest: kenners, stadsmarketeers en het publiek. Gezamenlijk is gekeken naar de onderwerpen die niet mochten ontbreken. Leidraad in deze zoektocht is uiteindelijk geweest: wat is typisch voor de stad en wat is exemplarisch? Deze zoektocht heeft geleid tot het DNA van Alkmaar, samengebracht in een zaal voor de Alkmaarder en voor een ieder die geïnteresseerd is in de rijke en interessante cultuur van de stad.

Een perfecte start voor een dagje Alkmaar!

Met kinderen

De zaal is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar en de BankGiroLoterij

plan uw bezoek

Alkmaar, stad in Noord-Holland, gelegen tussen weilanden en duin. Vol geschiedenis en prachtige oude architectuur. Tot bloei gekomen als marktplaats met een belangrijke regionale functie. In duizend jaar groeide Alkmaar uit van een nederzetting met tien boerderijen tot een trotse stad met 100.000 inwoners.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door