Pieter van Schaeyenborgh
Meester van het visstilleven

22 juni t/m 27 oktober 2019

ARCHIEF- Schitterende schubben en tastbare waterdruppels – de zeventiende-eeuwse kunstenaar Pieter van Schaeyenborgh schildert vissen alsof ze net gevangen zijn. Hij is dan ook opgegroeid in een familie van vishandelaren in Antwerpen. Bovendien woont hij lange tijd vlakbij het strand, dicht bij de stad Alkmaar. In deze intieme focustentoonstelling zijn enkele kernstukken uit zijn oeuvre voor het eerst samen te zien. Voor visliefhebbers schilderijen om van te watertanden...

Tot en met 27 oktober is in Stedelijk Museum Alkmaar een focustentoonstelling over Pieter van Schaeyenborgh te zien. Deze tot nu toe vrij onbekende zeventiende-eeuwse meester (actief tussen 1635-1657) was een van de meest bekwame Hollandse schilders op het gebied van visstillevens. Maar ook, de enige Alkmaarse schilder gespecialiseerd in visstillevens.

Het is uniek dat een aantal schilderijen van zijn hand zo goed bewaard zijn gebleven. Zo hangt er een groot en gesigneerd schilderij Visstilleven met gezicht op Egmond (zie foto) normaliter in onze Gouden Eeuw-zaal. Maar bevinden zich in een particuliere verzameling ook twee fraaie schilderijen met daarop zoet- en zoutwatervissen. Ook deze schilderijen hebben een bijzondere geschiedenis verweven met de stad Alkmaar.

Sinds de tentoonstelling in 2004 Vis: stillevens van Hollandse en Vlaamse meesters 1550-1700 in het Centraal Museum, is Van Schaeyenborgh’s naam weer uit de vergetelheid geraakt en nog altijd is zijn werk weinig terug te zien in musea. Stedelijk Museum Alkmaar hoopt met deze eerste monografische tentoonstelling de kunstenaar en zijn oeuvre meer bekendheid te geven.

Gallery talk
Op 4 en 30 juli en 20 augustus geeft Georgine van der Lugt, samensteller van de tentoonstelling, een gallery talk op zaal. U kunt aanschuiven op vertoon van een geldig entreekaartje, aanvang 14.00 uur.

Wilt u meer vis zien? In het Dordrechts Museum is vanaf 29 juni de tentoonstelling BEET te bezoeken of reis af naar Vlaardingen waar u vanaf 22 juni mee wordt genomen in het vissersleven in de tentoonstelling Schoon aan de haak.

Van 22 juni t/m 27 oktober 2019 - kleine zaal

plan uw bezoek