NH BEAT
Alkmaar in de sixties

ARCHIEF- De roemruchte jaren zestig staan in ons collectieve geheugen gegrift. Het einde van de wederopbouw is in zicht en een revolutionair tijdperk breekt aan. Nederland industrialiseert en moderniseert in hoog tempo. De jeugd ontwikkelt meer en meer een eigen cultuur en daarbij hoort muziek. De jaren zestig laten ook Alkmaar niet onberoerd. In de stad en omgeving floreert de beatmuziek. Geïnspireerd door de rock ’n roll timmeren talloze beatbandjes aan de weg en wordt er uitbundig gedanst.

Dankzij persoonlijke archieven en herinneringen van muzikanten en publiek wordt in NH-BEAT een ode gebracht aan deze roerige periode in Alkmaar en de Kop van Noord-Holland. NH-BEAT is een samenwerking van het Regionaal Archief Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties en het Poppodium Victorie. Samen dompelen zij Alkmaar onder in de muziek uit de jaren ‘60 en ’70.

Kleine expo in het museum
In de jaren '60 tot '75 ontstonden er in Alkmaar talloze bandjes en de eerste poppodia. Sommige bands haalden de nationale radio, sommige werden cult in Japan. En grote internationale artiesten traden voor het eerst op in Alkmaar. In samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar en vele particulieren vieren we dat ruim een halve eeuw geleden het beattijdperk volop bloeide in deze regio. In een kleine expositie met beeld, geluid en fotomateriaal herbeleef je van 1 april tot en met 2 juli 2017 de lokale helden van toen.

Publicatie NH-BEAT – popjournalist Peter Smit
Naast de tentoonstelling verschijnt op 30 juni bij Stichting Alkmaarse Historische Publicaties i.s.m. het Archief het boek NH BEAT – Popcultuur tussen duin en polder van popjournalist Peter Smit. Bands als The Vips, The Pieters Brothers, Shoreline, Cardinal Point, Mayfly en The Rousers , artiesten als Bert Afink, Willem Schoone, Ria Brieffies, Bonne Zigtma en Cock de Jong, dancings als Canadaclub, Extase, Telstar Bar, De Oude Herberg en Wapen van Heemskerk, jeugdclubs als de Beatbunker, Storeyclub, BukBuk, KAJ-gebouw en Parkhof, ze komen allemaal voorbij. Het boek beschrijft een periode van ‘de brave jaren vijftig’ tot de pop van de jaren ’80 en zorgt er zo voor dat deze kenmerkende periode voor het nageslacht bewaard blijft. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel voor € 24,50. Het eerste exemplaar wordt gepresenteerd tijdens NH-BEAT LIVE op 30 juni.

NH-BEAT LIVE –Shoreline, The Vips en meer
De apotheose van NH-Beat is in Poppodium Victorie, waar op 30 juni een aantal tijdsbepalende bands uit die tijd weer bij elkaar komt voor concert. Reeds bevestigd zijn het toen bijzonder populaire Shoreline (in de originele bezetting!) en The Vips. Er geven nog meer bands acte de présence. Houd de website van Poppodium Victorie in de gaten, want daar zal binnenkort de hele line up bekend worden gemaakt.

Koop nu een passe-partout!

Johnny and his Drifting Four, later The Vips, in 1962 gefotografeerd door T. Vlaanderen (Collectie Regionaal Archief Alkmaar)

Onze speciale dank gaat uit naar het Victoriefonds, de gemeente Alkmaar, Rabobank Alkmaar (Fonds Coöperatief Dividend) en de muzikanten met hun onmisbare persoonlijke herinneringen en archieven.