TE ZIEN

24 november 2018 t/m 10 maart 2019
Kleine zaal

Mysterie Mondriaan

Piet Mondriaan had geen enkele band met Alkmaar, waarschijnlijk is hij zelfs nooit in de historische Noord-Hollandse stad geweest. Dat Stedelijk Museum Alkmaar een tentoonstelling en een publicatie aan het werk van de kunstenaar wijdt, heeft dan ook een andere reden: door een wonderlijk toeval is nog niet zo lang geleden een prachtige, dubbelzijdige tekening van Piet Mondriaan in de collectie van het museum opgedoken. Voor Stedelijk Museum Alkmaar was die bijzondere ontdekking aanleiding om nader onderzoek te doen naar de mysterieuze herkomst en de achtergronden van het werk.

Zoektocht naar een gezicht
Men zou denken dat inmiddels wel alles van het oeuvre en van de mens Piet Mondriaan bekend is, maar toch heeft het onderzoek van onze conservator Marjan van Heteren tot enkele verrassende vondsten en nieuwe inzichten geleid. De kleine intieme tentoonstelling neemt de bezoeker mee in een zoektocht naar de herkomst en de context van de fraaie tekeningen. Die dateren uit de periode 1906-1910, het tijdvak waarin Mondriaan zich voornamelijk ophield in Amsterdam, met uitstapjes naar Brabant, Twente en Zeeland. Juist in deze jaren ontwikkelde Mondriaan zich van naturalistische kunstenaar tot de meest radicaal progressieve en experimentele schilder in Nederland.

Geportretteerde vrouw
De speurtocht naar de identiteit van de door Mondriaan geportretteerde vrouw levert verrassende wetenswaardigheden en een boeiende inkijk in het leven van deze tot nu toe onbekende vrouw en haar relatie met de kunstenaar.  Zo kan na ruim honderd jaar kan de prachtige portrettekening na alle mysterieuze omzwervingen eindelijk goed gedocumenteerd worden toegevoegd aan het oeuvre van de veelzijdige pionier van de internationale avant-garde.

Piet Mondriaan (1872-1944) / Meisjeskop, 1908-1910 / Conté en houtskool, gewassen, wit gehoogd, 67,7 x 50,7 cm / Collectie Stedelijk Museum Alkmaar

Piet Mondriaan, Meisjeskop, 1908-1910, collectie Stedelijk Museum Alkmaar

'Betsy' Cavalini
Het tweede fraaie en onlangs opgedoken portret met daarop Elisabeth Sophia Maria Cavalini (1901) is momenteel niet meer in Alkmaar te zien. Het werk is afgereisd naar Villa Mondriaan in Winterswijk voor de tentoonstelling 'Face off'  van 8 maart t/m 22 september 2019.

 

Mysterie Mondriaan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Het Mondriaan Editieproject van RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door steun van Stichting Victor Heiloo en Gifted Art

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van Stichting Victor Heiloo en