De koe

Grote zaal
30 juni t/m 28 oktober 2018

Het grazen voorbij

ARCHIEF- Verhalen met foto’s en film van hedendaagse fotograaf Hans van der Meer (1955). In de tentoonstelling 'De koe, het grazen voorbij' onderzoekt fotograaf Van der Meer de nieuwe werkelijkheid van de melkveehouderij als productiebedrijf. Die werkelijkheid sluit niet altijd aan bij onze romantische denkbeelden over de boer en zijn koeien...

Zuidschermer, klauwbekap, 2016 / fotografie Hans van der Meer
Zuidschermer, klauwbekap, 2016 / fotografie Hans van der Meer

Vriendelijke grazer
De meeste Nederlanders vinden dat de koe in het Nederlandse landschap hoort. Maar veehouders worden gedwongen allerlei moeilijke – vaak onmogelijke - keuzes te maken in tijden van dierenwelzijn en strenge (Europese) regelgeving. Zij worden geconfronteerd met tegenstrijdige belangen en ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken. De vriendelijke grazer wordt tegenwoordig vaak weggezet als chemische fabriek en milieuvervuiler.

Bewustwording
Fotograaf Hans van der Meer (1955) neemt de kijker mee in de fascinerende wereld van de hedendaagse koe. Hij stelt met zijn beelden vooral vragen. Waar kijken we naar, naar welke ontwikkeling? Vanuit welk perspectief? Hoe werkt beeldvorming en welke belangen worden gediend? Hij deelt deze vragen met de kijker. Door deze tentoonstelling besef je, dat de inrichting van je leefomgeving niet zomaar een gegeven is, maar dat je er door je gedrag invloed op uitoefent.

Hans van der Meer: Heelsum, 20 mei 2016
Heelsum, 20 mei 2016 / Fotografie Hans van der Meer

Onderwijs
Het museum werkt voor de tentoonstelling samen met het onderwijs. Er wordt een (V)MBO programma (pilot) gestart dat aanzet tot denken, inspireert tot nieuwe ideeën en doet reflecteren op jezelf en de wereld. Op zaal luisteren leerlingen naar meningen van gevestigde boeren en toekomstige boeren, van ondernemers, tv-persoonlijkheden, koeienpsychologen en politici. N.a.v. deze uiteenlopende meningen gaan leerlingen tijdens een interactief spel in gesprek en vormen ze hun eigen mening; lees meer

Audiotour, KoeKast en Meet-Up Tegenlicht Alkmaar
Bij de tentoonstelling is een audiotour beschikbaar. Daarin twaalf meningen over de huidige zuivelproductie, het gebruik van zuivel en de positie van de koe. Gedurende de tentoonstelling wordt een gevarieerd programma aan activiteiten aangeboden; met familieworkshops, gallery talks en diverse activiteiten bij- en met externe partners in de stad. Kijk hier voor het hele programma:

activiteiten

De tentoonstelling De koe, het grazen voorbij is te zien van 30 juni t/m 28 oktober 2018 in Stedelijk Museum Alkmaar

Onze speciale dank gaat uit naar de kunstenaar, Uitgeverij Paradox en Rabobank Alkmaar e.o.. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, VSB Fonds en BankGiro Loterij Fonds.

Koe op Dierendag

Wie koe zegt, zegt fosfaat, noodlijdende boeren en ander milieuleed. Maar hoe gaat het eigenlijk met de koe zelf? Staan we wel eens stil bij háár welzijn? Hoog tijd om ons te verdiepen in de belevingswereld van de koe. Daarom organiseert Stedelijk Museum Alkmaar naar aanleiding van de tentoonstelling De Koe, het grazen voorbij een meet & greet met koeien-experts op donderdag 4 oktober, Wereld Dierendag. In drie Koe-Talks onder leiding van moderator Chris Vijn kom je alles te weten over het wel én wee van de koe.

Bezoek deze activiteit

Sponsoren

Samen naar het museum

Het museum is een fijne plek om samen te genieten van kunst, cultuur en historie. We helpen u graag om iemand uit te nodigen. Deel deze pagina via social media of kopieer de link om bijv. te delen via e-mail.