anderhalvemetermuseum

ARCHIEF- Sinds het Coronavirus de wereld in zijn greep houdt ziet ook een museumbezoek er heel anders uit. Er zijn ingrijpende maatregelen nodig, van vooraf een plek reserveren tot handen reinigen en éénrichtingsverkeer in het gebouw. Omdat er al zo veel moet, terwijl een bezoek aan een museum juist een ontspannen en prettig uitje zou moeten zijn, heeft Stedelijk Museum Alkmaar kunstenaarscollectief Circus Engelbregt gevraagd om na te denken over het anderhalvemetermuseum.

Wellness Nietes in het anderhalvemetermuseum

Opgewekte stemming
Kunstenaars Martijn Engelbregt, Allard Medema, Nikki Loef en Sjoerd Kaandorp bogen zich over de ontvangst, de te volgen protocollen en het managen van het eenrichtingsverkeer in het museum. Hun ingrepen brengen de gasten in een opgewekte stemming zodat deze optimaal van de tentoonstellingen kunnen genieten.

De hal bij binnenkomst ontvangt de gasten in een oase van planten en biedt gelegenheid voor een ontspannende handenmassage. In het museum geldt weliswaar eenrichtingverkeer, maar het is de kunstenaars gelukt om bezoekers met zo min mogelijk pijlen en verboden door het gebouw te loodsen. Roze gekalligrafeerde teksten geven aan hoeveel ‘mensen’ zich in een zaal bevinden en aanwijzingen zijn door de prettigheidsmolen gehaald. Dus niet: “Het is verboden de kunstwerken aan te raken” maar “laat u raken maar raak niets aan”. En: “Maximaal 20 personen” wordt dan: “Ruimte voor 20 ‘mensen’”.

Knuffel op afstand
Vanaf 16 juni 2020 kunnen ‘mensen’ op gepaste afstand een knuffel te geven aan een ander met de installatie “Knuffel op afstand” (Allard Medema, 2017).

(foto boven: Martijn Engelbregt en Allard Medema)


Te zien van 1 juni t/m 15 december 2020