Het Museumcafé

Lunch of borrel bij het museum?

In ons Museumcafé kunt u genieten van fairtrade koffie, op de collectie geïnspireerde lunchgerechten, een glas wijn of Alkmaars bier. In de zomer kunt u lekker op het terras vertoeven, uitkijkend op de grote Sint Laurenskerk en het plein. Het café is net als de winkel ook zonder museumkaartje toegankelijk.

Het Museumcafé aan het Canadaplein is dé plek in Alkmaar om elkaar te ontmoeten en te genieten van een uitgebreid assortiment producten. Achter bijna alle gerechten op de kaart zit een verhaal en als het even kan komen de (biologische) ingrediënten uit de omgeving. Kleine collectiepresentaties kleden het café aan.

Broodspecials Wollebrand, Spaans beleg
Befaamd in ons Museumcafé zijn de broodspecials; een lekkere lunch geïnspireerd op onze vaste opstelling: Brood 'Wollebrand', naar Wollebrand de Jongh, een Alkmaarse weesjongen die het schopte tot commandeur van de VOC. Hij liet zich in 1674 portretteren door de beroemde Alkmaarse meester Caesar van Everdingen. Of brood 'Spaans Beleg', uiteraard verwijzen wij hier naar het Beleg op Alkmaar door de Spanjaarden in 1573 en brood 'Alkmaar(s) Ontzet(tend) lekker', naar de Ontzetviering die nog steeds groots wordt gevierd op 8 oktober. Voor de kinderen hebben wij een 'Apenkopbroodje', een lekker broodje met roomboter en keuze uit: moestuin aardbeienjam, pindakaas, hagelslag of pindakaas met hagelslag!   

Het Museumcafé aan het Canadaplein

Koffie met gebak, borrel of high tea
Vanaf 11 uur  's ochtends is het Museumcafé geopend en kunt u bij ons terecht voor een lekkere koffie, espresso of cappuccino. De taart - dat wij het ‘Soet’ noemen -  smaakt net zoals oma het vroeger bakte: puur, lekker, eerlijk en bereid met biologische ingrediënten. Naast koffie en  lunch kunt u ook bij ons een goed glas wijn bestellen of een Schuttersbier drinken. Voor bij de borrel is er o.a. de 'schuttersplank', vol lekkere hartige lekkernijen. U kunt bij ons ook met uw vriendinnen voor een high tea komen. Onze 'deftige high tea' (naar het beroemde Alkmaarse fotografenduo de Dames Vlaanderen) bestaat uit vele zoete én hartige verleidingen en gaat vanaf twee personen (wel even van tevoren reserveren).

Arrangementen
Het museum biedt vrijwel doorlopend arrangementen aan. Vaak zijn deze gekoppeld aan tijdelijke tentoonstellingen. Boek bijvoorbeeld een rondleiding door het museum en sluit af met koffie en iets lekker in het Museumcafé. Kijk hier voor het actuele aanbod!

Openingstijden Museumcafé
Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Zakelijke ontvangsten

Het foyerontwerp

Openheid, licht en de kleuren van het duingebied (grijsblauw, zandbruin, mosgroen) bepalen interieur. De vitrines zijn gevuld met servies uit de museumcollectie en archeologische vondsten uit de bodem van Alkmaar. De meeste getoonde objecten hebben iets met eten en drinken te maken. Niet eetbaar, maar wel heel mooi...
Serviesgoed

Wist u dat

Wij in ons Museumcafé en de Museumwinkel werken met enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor het museum

 

Stedelijk Museum Alkmaar is het geheugen van de stad Alkmaar en een vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven en ontdekken.

Samen naar het museum

Het museum is een fijne plek om samen te genieten van kunst, cultuur en historie. We helpen u graag om iemand uit te nodigen. Deel deze pagina via social media of kopieer de link om bijv. te delen via e-mail.