Stedelijk Museum Alkmaar brengt museumstukken naar de klas

Net als andere musea is Stedelijk Museum Alkmaar al maandenlang gesloten voor publiek. Ook scholen kunnen geen bezoek aan het museum brengen. Het museum gaat daarom met de collectie de deur uit; conservatoren en collectiemedewerkers bezoeken dit voorjaar de leerlingen in de klas met museumstukken uit de stadscollectie van Alkmaar met het lesprogramma Stedelijk Museum Alkmaar On Tour.

Kunsttransport
Basisscholen uit de regio Alkmaar die zich hebben opgegeven, kunnen een heus kunsttransport verwachten. Art handlers en conservator Christi Klinkert begeleiden het transport én de les in de klas. In de museumbus zitten objecten uit de stadscollectie, goed verpakt in museumkisten en bubble wrap: een ijzeren kogel, een zwaard, een portretje van twee mannen en een nieuwsprent uit 1573. De les behandelt verschillende perspectieven op het Beleg van Alkmaar, en kaart daarbij ook hedendaagse thema’s als idealisme en autonomie aan.

Het ruikt naar smeerworst
Het lesprogramma wordt enthousiast ontvangen door de scholen en zit tot eind mei volgeboekt. Ook de kinderen waarderen het bezoek van het museum. Alles mag van dichtbij worden bekeken en vastgehouden – met speciale handschoenen natuurlijk, die de kinderen na afloop mogen houden. Het grote en zware zwaard van geuzenleider Jacob Cabeliau is daarbij veruit favoriet. Er wordt zelfs aan de collectiestukken geroken: zo ruikt een oude prent naar smeerworst, volgens een leerling.

Leerlingen van de Alkmaarse basisschool An Nasr bekijken de meegebrachte museumstukken nauwkeurig – foto Erna Faust


Het zwaard van Jacob Cabeliau - foto Erna Faust

Vernieuwing
Het museum grijpt de gedwongen sluiting wegens corona aan voor vernieuwing en aanpassingen. Het museum is wegens de coronamaatregelen in ieder geval tot 26 mei gesloten. De presentatie Portret van Alkmaar maakt plaats voor een nieuwe zaal voor wisseltentoonstellingen en een auditorium/workshopruimte voor schoolgroepen. Daarnaast worden technische installaties waar nodig vernieuwd. Ook worden voorbereidingen getroffen voor de vernieuwing van de vaste tentoonstelling over de 'Collectie Alkmaar' die in 2022 geopend zal worden.

Stedelijk Museum Alkmaar verlengt de tentoonstelling Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld t/m 22 augustus 2021. De tentoonstelling, die in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt georganiseerd, was nog maar twee weken voor publiek te zien toen musea in verband met de lockdown moesten sluiten.