100XLucebert
Het leven en werk van een dubbeltalent

30 maart t/m 1 september 2024

plan uw bezoek


Leer dichter, beeldend kunstenaar en mens Lucebert (1924-1994) kennen aan de hand van 100 objecten. Wie was hij? 

Ter gelegenheid van zijn 100ste geboortejaar presenteert Stedelijk Museum Alkmaar het leven en werk van Lucebert (1924-1994) in 100 objecten.

De tentoonstelling toont een greep uit het oeuvre van de dichter en laat zijn bekendste schilderijen zien. Ook zijn er tekeningen uit zijn tienerjaren, een brief uit de oorlog, manuscripten, door Lucebert zelf ingesproken gedichten, enkele van zijn vroegste schilderijen en zijn laatste onvoltooide werk. Bijna 60 objecten zijn niet eerder tentoongesteld. 

Lucebert is een van de bekendste Nederlandse moderne kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Bergen (NH), op een steenworp afstand van Alkmaar. Hij heeft een omvangrijk en veelzijdig oeuvre nagelaten. Alle werken in de tentoonstelling zijn van zijn eigen hand. De tentoonstelling is een uitnodiging aan bezoekers om door te dringen tot de innerlijke belevingswereld van dit dubbeltalent.

Conservator Hélène Webers werkte nauw samen met de erven van Lucebert om zo dicht mogelijk zijn leven en werk te benaderen. Zij zegt over de tentoonstelling: “De tentoonstelling 100XLucebert toont het leven en werk van Lucebert in al zijn facetten. Lucebert wás zijn werk. Door de 100 objecten op volgorde te zetten loop je mee met zijn ontwikkeling en zit je dicht op zijn huid. We volgen hem via zeven hoofdstukken die beginnen bij zijn kinderjaren tot het laatste onvoltooide schilderij dat in zijn atelier hing ten tijde van zijn overlijden in 1994.”

Podcast 100XLucebert
In het honderdste geboortejaar van dichter en kunstenaar Lucebert spreekt journalist Tom Rooduijn met familie, vrienden en kenners van het dubbeltalent. Zes jaar na zijn radiodocumentaire “De kwestie Lucebert” (VPRO, Radio Doc) zoekt Rooduijn naar het antwoord op de vraag; wie was Lucebert? Deze podcast is gemaakt bij de tentoonstelling 100XLucebert die tot 1 september 2024 te zien is in Stedelijk Museum Alkmaar. De opnames zijn gemaakt in het Luceberthuis in Bergen.

Luister hier naar de 100XLucebert podcast

deel I:
Henny Swaanswijk – oudste dochter van Lucebert
Maia Swaanswijk – jongste dochter van Lucebert
Kees Groenendijk – zoon van Kees Groenendijk, vriend van Lucebert en verzamelaar
Hélène Webers – conservator van de tentoonstelling 100XLucebert

Over onder meer de jeugd van Lucebert, het gezin-Swaanswijk bij Bertolt Brecht in Berlijn, de kunstenaar als vader, zijn politiek engagement en zijn beeldende kunst en fotografie.

deel II:
Ruud de Quay – zoon van Luceberts vriend Cas de Quay en secretaris Luceberthuis
Maria Smook-Krikke – was bevriend met Lucebert, auteur Hommage aan Lucebert
Ulli Jessurun d'Oliveira – interviewde Lucebert in 1959, auteur Luceberts zoekende oog
Graa Boomsma – biograaf van Bert Schierbeek, journalist De Groene Amsterdammer

Over onder meer de invloeden op de jonge Lucebert, de brieven die hij in WO II vanuit Duitsland schreef, zijn jazz-vriendschap met Cas de Quay en de betekenis van zijn poëzie.

Opnametechniek: Justin Klinkenberg
Montagetechniek: Berry Kamer
Samenstelling: Tom Rooduijn

Luceberthuis.nl





“Een kunstwerk moet een prisma zijn, het moet van alles weerspiegelen”  - Lucebert (De Waarheid, 1964)

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €24.- verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families