100XLucebert
Het leven en werk van een dubbeltalent

30 maart t/m 1 september 2024

plan uw bezoek


Leer dichter, beeldend kunstenaar en mens Lucebert (Lubertus Jacobus Swaanswijk, 1924-1994) kennen aan de hand van 100 objecten. Wie was hij? 

Lucebert is een van de bekendste  Nederlandse moderne kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Bergen (NH). Als dubbeltalent heeft hij een omvangrijk en veelzijdig oeuvre nagelaten.

100XLucebert bestaat uit honderd objecten van Lucebert zoals tekeningen uit zijn tienerjaren, een brief uit de oorlog, manuscripten, geluidsopnames van door hem zelf voorgedragen gedichten, enkele van zijn bekendste schilderijen en zijn laatste onvoltooide werk. Alle werken in de tentoonstelling zijn van zijn eigen hand. Verschillende werken zijn nooit eerder geëxposeerd.

Lucebert is een van de bekendste Nederlandse moderne kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Bergen (NH), op een steenworp afstand van Alkmaar. Hij heeft een omvangrijk en veelzijdig oeuvre nagelaten. De tentoonstelling is een uitnodiging aan bezoekers om door te dringen tot de innerlijke belevingswereld van een dubbeltalent.

Ook te zien:

Het Diagonale Instituut - Michael Tedja
Schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Michael Tedja verbleef afgelopen jaar enkele maanden als artist-in-residence in het Luceberthuis in Bergen. Van daaruit werkt hij aan een serie schilderijen op doek en op papier. Dit nieuwe werk van Tedja wordt tegelijkertijd met 100XLucebert geëxposeerd in Stedelijk Museum Alkmaar. Het gaat om een groot aantal werken die gedurende de tentoonstelling regelmatig zullen wisselen. In deze presentatie reageert hij niet alleen op het beeldende werk van Lucebert, maar ook op zijn status als cultureel icoon. Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt ook zijn roman Het Diagonale Instituut. “Een kunstwerk moet een prisma zijn, het moet van alles weerspiegelen”  - Lucebert (De Waarheid, 1964)

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €24.- verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families