Scipio van Everdingen
Zoon van Pieter van Everdingen en Aechje Claesdr Moer

Volgens overlevering is dit het portret van Schieppeja van Everdingen. Bedoeld wordt Scipio, de jongste broer van Caesar van Everdingen die dikwijls als schilder van dit stuk is genoemd. Alleen al gezien de datering van het stuk in 1625 - Caesar was toen pas acht jaar - is dat een onmogelijkheid. Wie dan wel de schilder was blijft onbekend.

Kleding
Scipio van Everdingen werd op 14 april 1623 gedoopt als 'Schieppeja', zoon van Pieter van Everdingen en Aechje Claesdr Moer. Dit verklaart de naamsverwarring. Die werd versterkt door het feit dat het kind in rok is voorgesteld. De eerste gedachte was dat het een meisje moest zijn. Daarbij werd over het hoofd gezien dat ook jongetjes toentertijd een rok droegen. Het kind draagt een fraai geborduurd kleed met kant langs het schort en de muts. Om de hals en polsen draagt hij een koraalsnoeren en in de hand houdt hij een rammelaar.


Detail met bloem (rechts in hand) en rammelaar (linkerhandje)

Over Scipio van Everdingen is helaas weinig bekend. Hij volgde in Alkmaar een opleiding tot apotheker. In 1645 is hij voor het laatst vermeld. Hij heeft daarna een reis naar het buitenland gemaakt, waarvan hij nooit terugkeerde.

Onbekende schilder
Kinderportret, Scippio van Everdingen
1625
Olieverf op paneel
Collectie Stedelijk Museum Alkmaar