Boeiende mysteries
uit het depot

Museumdepots bevatten soms boeiende mysteries! In ons depot bevond zich al tientallen jaren een doek op een rol, ingepakt in folie. Niemand wist wat het precies was – een schilderij? Een vaandel? Een behangsel? Het leek groot en was mogelijk na al die jaren opgerold te zijn geweest in slechte conditie, dus uitpakken en bekijken vereisten zorgvuldige voorbereiding.

Op maandag 3 augustus was het zover: in een lege museumzaal met voldoende vloeroppervlak hebben onze medewerkers samen met restaurator Jazzy de Groot en een team van Helicon de rol uitgepakt en het doek afgerold. Spannend!

Alkmaarse Dominicus
Al snel werd duidelijk waar het om ging: een schilderij van ongeveer 4 bij 5 meter, gemaakt door Gerard van Hove en gedateerd 1906, gelukkig in behoorlijk goede staat. Dit werk is afkomstig uit de Alkmaarse Dominicuskerk. Deze werd in 1866 gebouwd door de befaamde architect Pierre Cuypers, maar in 1974 gesloten en in 1985 afgebroken. Bij de afbraak werden diverse kunstvoorwerpen naar het museum gebracht, waaronder dit grote doek.

Op de beeldbank van Regionaal Archief Alkmaar zijn foto’s van het interieur van de kerk te vinden waarop dit schilderij te zien is.

Martelaren van Gorcum
Het schilderij betreft de martelaren van Gorcum. Dit waren zeventien katholieke priesters en twee lekenbroeders die door de Geuzen werden opgepakt, gemarteld en op 8 juli 1572 in een turfschuur bij Den Briel vermoord. Onder hen was een Dominicaan, wat waarschijnlijk de reden is dat deze gebeurtenis is afgebeeld in een kerk gewijd aan Dominicus.

3 augustus 2020 / nieuws uit het depot

Lees ook het museum als leerschool