Bezoek de collectie online

De complete collectie van Stedelijk Museum Alkmaar, ruim 22.000 objecten, is online te bekijken. Verborgen schatten uit het museumdepot zijn op elk gewenst moment tot in detail te bewonderen.

150 jaar verzamelen
In de beeldbank is heel veel te zien. Van het onlangs gerestaureerde schuttersstuk van Caesar van Everdingen tot het kleinste object uit de collectie, een hondenhokje met een keeshondje erin. Niet alles wat op de beeldbank te zien is wordt ook daadwerkelijk getoond in het museum.

 

Blader door de collectie

 

In 1871 was de verzameling zo gegroeid dat oprichting van een stadsmuseum noodzakelijk werd. Vier jaar later opende het Stedelijk Museum Alkmaar zijn deuren. Het is een van de eerste musea van Nederland en de trotse uiting van een zelfbewuste stad die haar roemrijke geschiedenis koesterde.

Slimmer lenen
Stedelijk Museum Alkmaar is aangesloten bij de werkgroep Slimmer Lenen en onderschrijft de uitgangspunten bruikleenverkeer binnen Nederland van de Museumvereniging.

Bruikleenaanvragen
Voor bruikleenaanvragen kunt u minimaal 6 maanden voor de gewenste aanvangsdatum een aanvraagbrief versturen ter attentie van Patrick van Mil, directeur. Voor de volledigheid ontvangen wij de aanvraag graag vergezeld van een tentoonstellingsplan en een facility report.

Afbeeldingen
Niet alle afbeeldingen zijn vrij van beeldrecht, daarom zijn de beelden nog niet vrij te downloaden. Op de schilderijen van de Bergense School bijvoorbeeld zit nog 'beeldrecht' en voor gebruik van de schilderijen uit de collectie Nijenburg is altijd toestemming nodig van de nazaten.

Wilt u een afbeelding van een object uit de collectie aanvragen? Stuur dan een e-mail naar registrar@museumalkmaar.nl. Vermeld de reden van de aanvraag, en het objectnummer van de aan te vragen afbeelding.