Nieuwe Vrijheidsbeelden
LAATSTE KANS 3 MAART 2024

30 september 2023 t/m 3 maart 2024

Stedelijk Museum Alkmaar viert 450 jaar Alkmaar Ontzet met nieuwe kunst. Het museum heeft drie kunstenaars de opdracht gegeven om een kunstwerk te maken dat een hedendaagse invulling geeft aan het begrip vrijheid. De drie nieuwe werken nodigen bezoekers uit om in gesprek te gaan met elkaar over wat vrijheid voor hen betekent.

Vrijheid speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Alkmaar. In de vaste presentatie van Stedelijk Museum Alkmaar is goed te zien hoe het thema door de eeuwen heen op verschillende manieren is uitgebeeld. In een tijd waarin verschillende vrijheden onder druk staan, heeft het museum kunstenaars opgeroepen om de bestaande beeldtraditie uit te breiden.

Na een selectie uit 143 inzendingen en een publieksstemming hebben Sina Dyks, Gabriel Lester en Marinke van Zandwijk de opdracht gekregen om een kunstwerk te maken dat een hedendaagse invulling geeft aan het begrip vrijheid. De drie nieuwe vrijheidsbeelden worden gerealiseerd met inbreng van inwoners van Alkmaar. De werken nodigen bezoekers uit om met elkaar in gesprek te gaan over wat vrijheid voor hen betekent.

De publieksopening van Nieuwe Vrijheidsbeelden is tijdens
Museumnacht Alkmaar, de nacht waarop het museum haar deuren opent en een mix van muziek, kunst en performance art aanbiedt. Kaarten zijn te koop via
museumnacht-alkmaar.nl. 

Liberty, Unfettered Release | wandkleed (gemengde garens)
Sina Dyks
Liberty,Unfettered Release verbeeldt een dubbelzijdig gevoel van vrijheid. Het kunstwerk kan vanuit meerdere perspectieven worden ervaren. De ene kant toont een weelderige, groene omgeving in warme tinten. De andere kant bestaat uit een dromerig landschap in koele kleuren. Door een speciaal ontwikkelde weeftechniek ontstaat er een ruimtelijk effect in de stof, waardoor de bezoeker letterlijk wordt omgeven door het kunstwerk. Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers draden doneren die op een persoonlijk niveau vrijheid symboliseren. Deze worden door de kunstenaar tot garens gesponnen en verwerkt in het kunstwerk. 

over Sina Dyks
Sina Dyks (NL, 1995) is textielontwerper. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk bestaat uit even ingenieuze als verleidelijke installaties van textiel, die bol staan van technisch vernuft. Met behulp van stoom haalt ze stukken garens op specifieke plekken in de stof naar voren. Hierdoor ontstaat een gelaagd en levendig landschap, waarnaar je simpelweg blíjft kijken. Met haar collectie Stimuli Wiring System – waarvoor ze zelf het weefprogramma schreef en zich uitvoerig verdiepte in de psychologische effecten van kleuren – wil ze de hersenen van de toeschouwer prikkelen.


De Protestzwemmers  | film
De geschiedenis kent vele voorbeelden van individuen die zijn opgestaan voor hun eigen rechten en vrijheid, maar ook voor die van een bepaalde groep of zelfs de gehele mensheid. De Protestzwemmers gaat over het stellen van een daad in het algemeen belang. De film laat zien hoe twee vrouwen van zich laten horen op een manier die bij hen past. Met een duik in de grachten van Alkmaar en een protestlied inspireren ze elkaar en anderen om aardiger te zijn voor jezelf en voor de wereld om je heen.

over Gabriel Lester
Gabriel Lester (NL, 1972) is beeldend kunstenaar en filmmaker. Zijn werk bestaat uit installaties, performances en film-/videokunst. In zijn films en installaties verleidt hij de toeschouwer vaak tot het opnieuw bezien van de dunne scheidingslijn tussen schijn en werkelijkheid. Zijn stijl is cinematografisch, zonder dat er altijd gebruik gemaakt wordt van film of video. De verhaallijn is soms verborgen, andere keren uitgesproken zichtbaar en met een krachtige spanningsboog. Lester ziet kunst als hersengymnastiek en beoogt de geest te lenigen en mensen te leren flexibel te zijn.


Sprankelend Verlangen | sculptuur (geblazen glas, metaal, touw)
Marinke van Zandwijk

De betekenis van vrijheid is niet voor iedereen hetzelfde. Ieder heeft zijn eigen ideeën en dromen. Door deze te verzamelen ontstaat er een waaier van betekenissen. Sprankelend Verlangen is een vrijheidsdromenvanger. Het kunstwerk bestaat uit honderden geblazen glazen bellen in verschillende kleuren, vormen en maten, om al die individuele dromen beeldend weer te geven. De bezoekers kunnen hun vrijheidsdroom opschrijven en in het kunstwerk laten vereeuwigen. Gaandeweg vult het glaskunstwerk zich met verschillende ideeën over vrijheid, als een ware tijdcapsule voor toekomstige generaties.

over Marinke van Zandwijk 
Marinke van Zandwijk (NL, 1987) is beeldend kunstenaar en glasblazer. Ze studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Sinds 2001 werkt zij in Glasblazerij Leerdam, onderdeel van het Nederlands Glasmuseum. Ze presenteert haar werk in tentoonstellingen in binnen- en buitenland en werkt in opdracht. ‘Ik blaas bellen. Glazen geblazen bellen spelen veelal de hoofdrol in mijn werk. Op zoek naar vergankelijkheid en vervorming vinden ze hun betekenis. Uitgangspunt daarbij is de uitspraak van de filosoof en humanist Erasmus: ‘Homo bulla est’ (De mens is een zeepbel)’.


Nieuwe Vrijheidsbeelden
Sina Dyks | Gabriel Lester | Marinke van Zandwijk
30 september 2023 t/m 3 maart 2024


 

Nieuwe Vrijheidsbeelden wordt mede mogelijk gemaakt door: