Rijk & onafhankelijk
Maria van Nesse (1588-1650)

26 november 2022 t/m 19 maart 2023

Maria van Nesse was een rijke vrouw in zeventiende-eeuws Alkmaar. Ze was ongehuwd en gaf op eigen gezag haar vele geld uit. Daarmee was ze uitzonderlijk: rijke vrouwen waren gewilde huwelijkspartners, bleven zelden ongetrouwd en raakten in een huwelijk de zeggenschap over hun vermogen veelal kwijt. Maria niet: zij bleef ongebonden en daarmee zelfstandig.

Daarbij komt een nog uitzonderlijker gegeven: Maria hield in haar memorieboek kordaat en nauwgezet bij wat ze waaraan uitgaf, en noteerde ook andersoortige feiten die ze wilde onthouden (recepten voor medicijnen of maaltijden, huishoudelijke tips en enkele persoonlijke feiten). Zulke bronnen zijn niet bekend van andere rijke vrouwen. Maria’s boek geeft een zeldzaam inkijkje in een bijzonder leven.

Nieuwe perspectieven

Het memorieboek biedt onder meer belangrijke nieuwe perspectieven op de zeventiende-eeuwse kunstmarkt, stelt Judith Noorman, die als kunsthistoricus verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam en auteur is van Het unieke memorieboek van Maria van Nesse. ‘Er wordt altijd gezegd dat de zeventiende-eeuwse kunst voor en door mannen werd gemaakt, maar deze volstrekt nieuwe bron toont aan dat het beeld van die mannenwereld totaal achterhaald is. Van Nesse heeft wel honderd keer een kunstaankoop gedaan en beschrijft die tot in detail.’

De tentoonstelling

De tentoonstelling reconstrueert Maria van Nesses opmerkelijk zelfstandige leven in Alkmaar aan de hand van haar unieke memorieboek en is van 26 november 2022 tot en met 19 maart 2023 in Stedelijk Museum Alkmaar te zien.

Het unieke memorieboek van Maria van Nesse

Laat u door Judith Noorman en Robbert Jan van der Maal meenemen in de wereld van Maria en ontdek allerlei nieuwe perspectieven op het dagelijks leven in de zeventiende eeuw. Het boek is nú te koop, bijvoorbeeld via Walburgpers (bezoek de website).

Over de auteurs

Judith Noorman
Judith Noorman is universitair docent vroegmoderne kunstgeschiedenis aan de UvA. Ze leidt een meerjarig NWO-onderzoeksproject over de impact van vrouwen op de zeventiende-eeuwse kunstmarkt.

Robbert Jan van der Maal
Robbert Jan van der Maal is werkzaam als manager financiën bij het Concertgebouworkest. Hij is als redacteur verbonden aan het genealogisch-heraldisch tijdschrift De Nederlandsche Leeuw.

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €24.- verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families