I saw all the mirrors
LAATSTE KANS 3 MAART 2024

30 september 2023 t/m 3 maart 2024

Een ruimtelijk gedicht van Maria Barnas gebaseerd op De Aleph; een verhaal uit 1945, geschreven door de Argentijnse schrijver en Nobelprijswinnaar Jorge Luis Borges (1899-1986).

Het verhaal De Aleph, geschreven door de Argentijnse schrijver en Nobelprijswinnaar Jorge Luis Borges (1899-1986), gaat over een man die in het huis van een bevriende schrijver een wonderlijke bol ziet: de Aleph, een kleine, zwevende bol van hoogstens drie centimeter doorsnee waarin de hele kosmos is samengebald.  

Maria Barnas: "Tot mijn verbazing las ik dat Borges, die de verste uithoeken van het universum bijeen moet hebben gezocht om de onuitputtelijkheid van de Aleph te verbeelden, ook aan Alkmaar heeft gedacht: "I saw in a closet in Alkmaar a terrestrial globe between two mirrors that multiplied it endlessly". Wanneer je De Aleph leest in de stad Alkmaar blijkt dat iedereen zich in andermans uithoek bevindt." 

De installatie I saw all the mirrors draait met een ruimtelijke ingreep de oneindige (gesloten) spiegeling van de aardbol tussen twee spiegels naar buiten. De observaties van de man die de hele wereld zag in de Aleph, worden de kosmos in geslingerd via twee beamers (de spiegels) die zijn gericht op een spiegelbol (de aarde). Hiermee beoogt de kunstenaar een bevrijding van taal, die gefragmenteerd dwarrelt in de ruimte. Een bevrijding van het idee dat het wenselijk is de wereld te overzien vanuit een bepaald perspectief. Een bevrijding van het vertellersperspectief in een antwoord van Barnas aan Borges, dwars door tijd en ruimte.  

Het werk I saw all the mirrors kwam tot stand in opdracht van Stedelijk Museum Alkmaar naar aanleiding van een idee van Maria Barnas.