Stedelijk Museum Alkmaar presenteert de genomineerden voor de Victoriefonds Cultuurprijs in een speciale tentoonstelling. Tot en met 25 september kunt u het werk van deze veelbelovende jonge kunstenaars bekijken in de daarvoor ingerichte zaal.
Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar wil met de uitreiking van de tweejaarlijkse cultuurprijzen de rijke kunst- en cultuursector in Alkmaar en Noord-Kennemerland stimuleren en kunstenaars en cultuurdragers in deze regio ondersteunen in hun ontwikkeling en werk. Op deze pagina vindt u de genomineerden voor deze prijs.
Met haar heel eigen beeldtaal en haar onconventionele beelddragers is Anne Silverstrand Forest een opmerkelijke kunstenaar. Ook haar keuze voor de formaten van haar werk zijn bijzonder. Grote portretten van imaginaire personen kijken je indringend aan. Ze biologeren de kijker. Wie kijkt er naar wie. Haar werk is raadselachtig, intrigerend en de jury vindt dat elk schilderij een uniek karakter heeft. Anne tekent al haar hele leven en die tekenachtige benadering vind je ook terug in haar schilderijen.
In de beginjaren van haar studie aan de Kunstacademie St. Joost in Breda raakte Sophie Olga de Jong gefascineerd door de mogelijkheden van de animatiefilm. Eigenlijk wilde ze striptekenaar worden, maar vond meerdere keren dezelfde personage moeten tekenen niet aantrekkelijk. Ze is een zeer veelzijdig kunstenaar en werkt afwisselend voor series, maar ook tekent ze animaties voor theater of musea. Het prettigst voelt ze zich als ze aan haar eigen animatiefilms kan werken, zoals aan de korte film Cycle, een film die ze samen met Sytske Kok heeft gemaakt.
Sinds de start van haar carrière als fotografe heeft Hellen van Meene een grote aantal foto’s gemaakt die bij menig kijker op het netvlies zijn gebrand. Niet alleen de kunstkenner zal haar foto’s herkennen, maar ook de lezer van Time Magazine zal zich de foto herinneren die ze maakte van de jonge milieuactiviste Greta Thunberg. Sterk, maar ook zo kwetsbaar. Dat is bij alle foto’s van Hellen van Meene een kenmerkend detail. Al in de beginjaren was dit haar leitmotiv. Ze heeft er een scherp ontwikkeld gevoel voor om meisjes op straat te herkennen die geschikt zijn om als model te fungeren op de foto’s die de kwetsbaarheid van hun jonge leven blootleggen.
Met de film Ich Bin der Fluß studeerde Rashel van der Schaaf in 2020 cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). In de film is de Donau de hoofdpersoon en geeft de filmmaker de rivier door een voice-over in drie verschillende talen een eigen stem. De tekst van de voice-over werd door Rashel van der Schaaf geschreven.
Samen met de crew volgde ze de rivier vanaf z’n ontstaan in het Zwarte Woud via Oostenrijk, Hongarije en Roemenië tot aan de Zwarte Zee. De film is een kritische blik op de westerse omgang met de natuur zonder moralistisch te willen zijn. Rashel zegt zelf: “Ik wil vooral dat je je verbindt met de rivier en vervolgens naar jezelf kijkt en hoe wij de natuur behandelen.”
Na haar afstuderen werd ze geselecteerd voor Art Dept, een kunst- en cultuurprogramma van de NTR voor NPO 2 extra. In dit TV-lab kunnen jonge filmmakers ervaring op doen bij het maken van documentaires. Rashel van der Schaaf is een intuïtieve en visuele filmmaker en wil met haar films de natuur een stem geven in het maatschappelijk debat.
Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €24.- verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.
families