bezoek ons vanaf thuis

Welkom op de thuismuseum pagina van Stedelijk Museum Alkmaar. Hier plaatsen wij regelmatig filmpjes, foto's en berichten van achter de schermen. Ook vind je er tekenopdrachten voor jong en oud en kun je met audio virtueel ronddwalen door eerdere tentoonstellingen. Blader eens door onze online collectie of lees de vlog van de stagiaire. Heb je zelf een goed idee of wil je een schilderij uitgelicht zien, laat dan een reactie op deze pagina achter.

#thuismuseum

foto's | Weids!

Elke week laten wij op het thuismuseum een selectie van 10 ingezonden foto's zien van jullie favoriete of typisch Noord-Hollandse beeld. Het is lente dus we gaan voor kleur, nieuw leven en het wakker worden van de natuur. Geen detail, maar een foto waarop het landschap goed zichtbaar is. Meedoen? Stuur dan een foto met je naam en omschrijving erbij naar online@museumalkmaar.nl

Op onze Facebookpagina staan alle ingezonden foto's gepubliceerd in een album.

Met het insturen van de foto geef je Stedelijk Museum Alkmaar toestemming om het beeld rechtenvrij te gebruiken voor het thuismuseum en de sociale media.

prikbord

De leukste collectieweetjes, creatieve breaks en kunstinitatieven op onze socialmedia-kanalen: #stedelijkmuseumalkmaar

achter de schermenIn deze rubriek nemen wij jullie door middel van vlogs van onze medewerkers mee achter de schermen. Over het lievelingsschilderij van conservator tot de toekomstplannen van de directeur.

Heb je een vraag
over de collectie of wil je graag een bepaald object/werk uitgelicht zien op social media? Laat het ons weten via het uitgelicht blok hieronder.

foto's | achter de schermen

fotografie Roel Backaert

zelf doen

Speciaal voor kinderen en hun vaders en moeders hebben wij een hele collectie kunstopdrachten en kleurplaten om te downloaden. Klik op de afbeelding voor het aanbod!


meer informatie

uitgelicht

Is er een schilderij uit onze collectie waar je graag wat meer over wilt weten? Of heb je een vraag aan de conservator? Vul dan je e-mailadres en de wens hieronder zo duidelijk mogelijk in. Misschien komt de vraag binnenkort dan ook wel in een filmpje of bericht op social media terug!

onze collectie online:


luisteren naar kunst

Virtuele audiotour
De Toorop Dynastie

beluister de fragmenten

Virtuele audiotour
Collectie Paul Rijkens

beluister de fragmenten

Virtuele audiotour
75 jaar vrijheid

beluister de fragmenten

Virtuele audiotour
Caesar van Everdingen

beluister de fragmenten

Dwaal virtueel door de tentoonstellingen met onderstaande audiotours.

Geniet na van de 'Collectie Paul Rijkens' en luister naar schilder en verzamelaar Henk Helmantel die bij een aantal door hem gekozen werken uit de expositie wat vertelt.

Loop met je oren nog eens door de succesvolle tentoonstelling 'De Toorop Dynastie' en laat je meenemen door het intrigerende familieverhaal van Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout.


De tentoonstelling 75 jaar vrijheid, verhalen om nooit te vergeten gemist? Luister hier naar de verhalen bij de objecten.

Harm Goslink Kuiper maakte voor de tentoonstelling Vleiend Penseel, over de Alkmaarse meesterschilder Caesar van Everdingen, in 2016 een geestige en meeslepende audiotour. Een beeldend liedjesalbum voor voor alle leeftijden!

fotodagboek | in quarantaine

Dagelijks legt fotograaf Allard Kaai in zijn fotodagboek de gevolgen van de coronaquarantaine in Alkmaar en omgeving vast. Huiselijke beelden worden afgewisseld met stillevens van de stad, van winkelgevels en lege pleinen.

Museumeducatie tijdens een pandemie

Op maandagen en voor 11 uur in de ochtend hebben scholen het museum voor zichzelf. Er is dan ruimte genoeg om afstand te houden want er zijn geen andere bezoekers! Op de pagina's voor het Primair Onderwijs en het Voortgezet Onderwijs vind je wat je dit schooljaar allemaal met de klas kunt doen in het museum.

meer informatie

 

blog | de thuisstagiair

Stedelijk Museum Alkmaar is een leer- en kennisplek voor scholieren en studenten. Maar hoe vinden stagiairs het om vanuit huis 'stage te lopen'? Eline Groot loopt sinds 10 december stage op de afdeling Educatie en gaat de komende tijd een wekelijks blog bijhouden.

lees de blog

steun ons

Wat betekent de coronacrisis voor Stedelijk Museum Alkmaar?
Het afgelopen jaar zijn wij -net als heel veel andere instellingen- inkomsten misgelopen uit de entreegelden, het museumcafé, de museumwinkel en verhuringen. Dat zijn belangrijke bronnen voor het museum.

Nog steeds kunnen we niet op volle toeren draaien en is er nieuwe tijdelijke sluiting momenteel. Door de 1,5 meter-regels kunnen minder bezoekers naar binnen, vinden de activiteiten geen doorgang en staan verhuringen stil.

Mocht u iets kunnen missen, met uw donatie helpt u ons in deze onzekere tijd!

Kies uw bank: