tekenopdrachten voor thuis

Wij brengen het museum ook bij jullie thuis. Een leuke thuis-doen-pagina met kleurplaten en tekenopdrachten. Ook op social media posten wij geregeld een opdracht. Volgen jullie ons al?


kleurplaten


Teken met één lijn

  • Bekijk hieronder het portret van Antoinetta van Foreest uit 1690
  • Teken haar na zónder het potlood van het papier te halen
  • Vind je dit te makkelijk? Teken het portret nogmaals en blijf tijdens het tekenen naar het schilderij kijken

Tip: vind je het lastig om het hele schilderij na te tekenen? Kies dan een klein stuk uit om te tekenen zoals het hoofd of de jurk.


Antoinetta van Foreest (1674-1697), Jan de Baen, na 1690, collectie Stedelijk Museum Alkmaar, langdurig bruikleen Stichting Van Foreest en Van Egmond van de Nijenburgh

Hier ons resultaat. Deel je ook je tekening met ons?Uit het raam

Een interessant onderwerp vinden voor een schilderij of tekening is makkelijker dan je denkt! Het kan zo simpel zijn als het uitzicht vanuit een willekeurig raam.

  • Begin met het zoeken van een raam met een leuk uitzicht
  • Schets daarna grof het onderwerp

Als goede oefening kun je meerdere schetsen maken. Varieer er mee:

  • Speel met verschillende voorwerpen op de voorgrond, zoals de bierflesjes in het schilderij van Toon Kelder
  • Of maak schetsen vanuit alle ramen in huis

Toon Kelder (1894-1973), Twee bierflesjes, ca. 1925-1928, olieverf op doek, 110,1 x 90,6 cm, Stedelijk Museum Alkmaar


Portretfotografie

De opdracht is om je eigen portret te maken maar dan in de stijl van de 21e eeuw.

  • Je kunt nadenken over wat nu jouw mooiste outfit is.
  • Maar ook wat er te zien is op de achtergrond, zoals een familiewapen.
  • Bedenk ook wat voor voorwerpen jij in je foto wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld een iPad of juist een paar kwasten in je hand?

Weetje
In de 17de eeuw was het heel normaal dat als je geld had, je je liet portretteren. Men trok dan een outfit aan die de meeste rijkdom uitstraalde. Niet alleen de kleding en accessoires, maar ook de achtergrond vertelde een verhaal over de geportretteerde. En daarnaast dachten veel mensen na of ze geschilderd wilden worden met een bepaald voorwerp, zoals een boek. De voorwerpen lieten dan zien hoe geleerd iemand was of hoeveel rijkdom diegene bezat. Op dit schilderij met daarop Andries Willemsz van Outshoorn, is op de achtergrond een familiewapen te zien. En wat heeft hij in zijn hand?

Maak een foto en klaar is je hedendaagse portret!
extra: Wil je ook nog tekenen, ontwerp dan een eigen familiewapen op papier, knip deze uit en plaats hem bij je voorwerpen in de foto.

Maarten van Heemskerck. Portret van Andries Willemsz van Oudshoorn van Sonnevelt (1540). Bruikleen Stichting Provenhuis Paling en Van Foreest. Gerestaureerd met steun van Stichting Provenhuis Paling en Van Foreest.


kleurplaten