Nepnieuws
Leer nepnieuws begrijpen door zelf een nepnieuwsfilmpje te maken

Interactieve rondleiding en workshop in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar. In dit nieuwe programma gaat de klas aan de slag met nepnieuws. Leerlingen ontdekken dat nepnieuws van alle tijden is; lang geleden, tijdens de Opstand, werd nepnieuws bijvoorbeeld ook al ingezet. Net als sociale media nu, had de uitvinding van de drukpers de verspreiding van informatie enorm versneld, maar hoe betrouwbaar was die informatie?

niveau onderbouw
duur 120 of 180 minuten
groepsgrootte maximaal 30 leerlingen
kosten 140 of 150 euro
kerndoelen 36, 37, 40, 43

In het archief krijgen leerlingen originele pamfletten, spotprenten en brieven te zien. Ook onderwerpen ze enkele beroemde helden van het Beleg van Alkmaar aan een ‘factcheck’; wanneer duiken deze helden voor het eerst op in de geschiedschrijving, en… hebben zij wel echt bestaan?

In het tweede deel van het programma staat een praktische opdracht centraal. Door slim te selecteren uit een beeld- en geluidsbank monteren de leerlingen een eigen nepnieuwsfilmpje over één van de beruchtste geuzenleiders: Diederik Sonoy. Met hetzelfde materiaal maakt de helft van de klas een heel positief filmpje, de andere helft maakt juist een heel negatief filmpje.

Tijdens dit programma worden zowel Stedelijk Museum Alkmaar als Regionaal Archief Alkmaar bezocht, met tussendoor een korte pauze en ca. 800 meter lopen.

Meer informatie of reserveren?
Vul het reserveringsformulier onderaan deze pagina in. 


Reserveren: Leer nepnieuws begrijpen door zelf een nepnieuwsfilmpje te maken

Leerlingen jonger dan 6 jaar: 1 begeleider op 5 leerlingen,
boven de 6 jaar: 1 begeleider op 10 leerlingen


Betaalwijze:

   Kassa/pin
   Factuur
   Cultuurkaart