In het hoofd van kunstenaar Rudi van de Wint
Interactieve rondleiding over o.a. nakleur en goede en foute composities

Iedereen kent het werk van Rudi van de Wint. Zijn meest bekende werk is, zeker in tijden van Corona, dagelijks op de televisie. Het zijn de immense doeken die in de Tweede Kamer hangen. Tijdens een interactieve rondleiding, met daarin drie korte workshops van elk 10 minuten, stappen leerlingen in het hoofd van de kunstenaar. Ze leren over kunststromingen en beeldkenmerken als compositie, kleurenleer en clair-obscur. Ze ontdekken hoe een tegendraadse kunstenaar daarmee omgaat.

Niveauonder- en bovenbouw
Periodevanaf 1 mei tot 22 augustus 2021
Duur60 minuten
Groepsgroottemaximaal 30 leerlingen
Kosten€ 75,- per klas (max. 30 ll)

Hieronder worden de korte workshops toegelicht:

Mini workshop 1: ‘mooie’ en ‘lelijke’ composities

In 1971-72 gebruikt Van de Wint het stilleven in foto’s en schilderijen om conventionele ideeën over vorm en compositie tegenover onconventionele opvattingen te plaatsen. De foto’s zijn voor eigen onderzoek en als voorstudie van schilderijen. In de workshop wordt de groep verdeeld over twee tafels met attributen. De ene helft van de groep maakt een ‘mooie’ compositie op basis van het traditionele, klassieke ordeningsprincipe (driehoek compositie). De andere helft maakt een ‘lelijke’ compositie op basis van toeval. Wat is de beste compositie? Waarom? En wie of wat bepaalt dat?

Mini workshop 2: kleur

Van de Wint wordt geïnspireerd door de experimentele benadering van Goethes kleurenleer en het fenomeen van de nakleur na kleurwaarneming, veroorzaakt door het oog zelf. Aan dit fenomeen werd in andere kleuren leren, zoals de op wetenschap gebaseerde leer van Newton, geen aandacht besteedt. Schilderijen van schilders die kleur wetenschappelijk benaderen vond Van de Wint afstandelijk. In deze korte workshop ontdekken leerlingen verschillende kleuren leren en ervaren ze het fenomeen van nakleur.

Mini workshop 3: clair-obscur en het kader

Het ontstaan van de serie het Oog heeft bij Van de Wint een hernieuwde belangstelling voor het kader, de lijst om het schilderij, teweeggebracht. In deze korte workshop ervaren leerlingen de werking van een kader. Daarnaast werd in deze serie de tint belangrijk, zoals een lichte naast een donkere kleur. In de serie Eclips, volgend op het Oog, gaat Van de Wint in op hoe licht en donker zich tot elkaar verhouden.Tijdens een interactieve rondleiding, met daarin drie korte workshops van elk 10 minuten, stappen Voortgezet Onderwijs leerlingen in het hoofd van de kunstenaar. Ze leren over kunststromingen en beeldkenmerken als compositie, kleurenleer en clair-obscur. Ze ontdekken hoe een tegendraadse kunstenaar daarmee omgaat. Hieronder een korte toelichting op de korte workshops.

Bereid het bezoek voor aan de hand van de Rudi van de Wint podcast (vanaf maart 2021)

Reserveren: Interactieve rondleiding over o.a. nakleur en goede en foute composities

Leerlingen jonger dan 6 jaar: 1 begeleider op 5 leerlingen,
boven de 6 jaar: 1 begeleider op 10 leerlingen


Betaalwijze:

   Kassa/pin
   Factuur
   Cultuurkaart