Interactieve rondleidingen
alle leerjaren en niveaus

Een interactieve rondleiding kan gaan over de vaste tentoonstellingen (Gouden Eeuw, Bergense School Victorie!) en/of een tijdelijke tentoonstelling. Leerlingen worden, middels creatieve (kijk)opdrachten en prikkelende vragen, uitgedaagd om hun mening en kennis met elkaar te delen. Geschikt voor alle niveaus en leerjaren en aan te passen aan thema’s en vaardigheden waar de school op dat moment mee bezig is.

Niveauonder- en bovenbouw
Duur60 minuten
Groepsgroottemaximaal 30 leerlingen
Kosten€ 75,- per klas (max. 30 ll) voor een rondleiding van 60 minuten
€ 120,- per klas (max. 30 ll) voor een rondleiding van 90 minuten

Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573

Leerlingen ontdekken wat er tijdens de Nederlandse Opstand gebeurde en hoe Alkmaar daarin een kantelpunt was. Ze bekijken de situatie letterlijk vanuit verschillende perspectieven in een interactieve rondleiding waarin heden en verleden worden verbonden. Toen wordt in deze interactieve rondleiding relevant en persoonlijk.


Alkmaar en de Nederlanden in de 17e eeuw

Hoe was het leven in Alkmaar in de 17e eeuw. Aan de hand van voorwerpen en schilderijen komt de 17e eeuw tot leven. O.a. over reformatie en contrareformatie, de 80 jarige oorlog en het beleg van Alkmaar, de vrede van Munster en de Republiek, VOC, de burgerij, adel en positie van de vrouw. Ook ter voorbereiding op het eindexamen.


Beeldende kunst in de 16e en 17e eeuw

Aan de hand van interactieve kijk- en tekenopdrachten ontdekken leerlingen meer over mythologie, licht en schaduw, genres in de schilderkunst en het schildersatelier. Ook als eindexamenrondleiding te boeken.


Selfies door de eeuwen heen

Leerlingen leren de schilders achter de schilderijen kennen. Ze analyseren zelfportretten en letten daarbij op de voorstelling (wat is afgebeeld), de vormgeving (hoe is de voorstelling afgebeeld) en beeldaspecten zoals materiaal, techniek en hanteringswijze. Ze denken na over hoe ze er zelf over 100 jaar bij zouden willen hangen in een museum en ontdekken via kunst ook handige tips die ze in hun eigen selfies kunnen toepassen (lichtinval, perspectief). Sluit aan bij Kunst Algemeen.


Tekenrondleiding

Ontdek hoogtepunten van de collectie aan de hand van korte tekenopdrachten. Leerlingen kijken op een andere manier naar kunst en leren een aantal basis tekenvaardigheden. Hoe maak je licht en schaduw? Hoe zet je een dikke of een dunne lijn?


Rondleiding op maat

In overleg wordt ingezoomd op beeldaspecten, een bepaald genre, stroming, thema of vaardigheid dat aansluit bij waar de klas op school mee bezig bent.


Reserveren: alle leerjaren en niveaus

Leerlingen jonger dan 6 jaar: 1 begeleider op 5 leerlingen,
boven de 6 jaar: 1 begeleider op 10 leerlingen


Betaalwijze:

   Kassa/pin
   Factuur
   Cultuurkaart