Groep 5-6
Aan de slag als restaurator
Restauratieworkshop

Stap in de huid van de restaurator: kijk goed, doe onderzoek en reconstrueer het meesterwerk.

Niveaugroep 5-6
Duur90 minuten
Groepsgroottemaximaal 30 leerlingen
Kosten120 euro
Kerndoelen52, 54, 55, 56

Stap in de huid van de restaurator
Tijdens een rondleiding maken leerlingen kennis met Caesar van Everdingen, een beroemde schilder uit de Gouden Eeuw. Ze ontdekken zijn ‘vleiend penseel’ waarmee hij als geen ander fluweelzachte, harige en glanzende stoffen op het doek zette en imposante historiestukken en schuttersportretten schilderde. Ze worden aangemoedigd om goed te kijken en duiken in het restauratieproces van een aantal meesterwerken.

In het museumatelier stappen leerlingen vervolgens in de huid van de restaurator en restaureren ze één van zijn beroemdste schilderijen; Officieren en vaandeldragers van de Oude Schutterij (1657). In deze workshop retoucheren leerlingen een beschadigd schuttersstuk met zelfgemaakte verf van pigment en bindmiddel. Het eindresultaat is een gigantisch schuttersstuk voor in de klas.

Speciaal aanbod
Tussen 1 april en 12 mei hebben schoolgroepen de kans om live een restauratie op zaal mee te maken. Ze onderzoeken UV foto's en kunnen van alles vragen aan twee professionele restaurateurs.

Meer informatie of reserveren?
Vul het reserveringsformulier onderaan deze pagina in of stuur een mail naar onderwijs@museumalkmaar.nl

Het is ook mogelijk om via de website van bureau CultuurPrimair een reservering te maken.

Download hieronder de voorbereidende les (60 minuten).

Reserveren: Restauratieworkshop

Leerlingen jonger dan 6 jaar: 1 begeleider op 5 leerlingen,