MBO
CuratorLab
Vlogworkshop anders kijken

In CuratorLab stappen leerlingen in de huid van een online curator. Ze leren beter naar kunst te kijken en daarover te vertellen in een persoonlijke vlog. De beste vlogs van het jaar maken kans om opgenomen te worden in de multimediatour van het museum.

Niveauonder- en bovenbouw
Duur90-120 minuten museumbezoek
Groepsgroottemaximaal 30 leerlingen
Kosten150 euro (incl. entree)

Herschrijf de collectie
Jongeren worden in CuratorLab uitgenodigd om één object of schilderij uit het museum te adopteren waarover ze een interactieve en persoonlijke vlog maken. In samenwerking met de vakdocent wordt bepaald op basis waarvan ze het collectiestuk selecteren.

Dat kan gericht zijn op persoonlijke voorkeuren of op (jongeren)identiteit: kies een schilderij of object dat je aanspreekt of bij je past. Of meer vakgericht: kies een schilderij of object waar beweging in zit (dans), wat je kunt koppelen aan een actueel maatschappelijk vraagstuk (maatschappijleer), waarvan de compositie of techniek je aanspreekt (kunst algemeen) etc. En voor het MBO: een schilderij of object waar vakmanschap vanuit gaat, of dat je kunt koppelen aan zorg en welzijn of juist aan economie.

Tijdens een interactieve rondleiding daagt een ervaren museumdocent uit om op een andere manier naar de gekozen werken te kijken, bijvoorbeeld middels creatieve opdrachten, doordenkvragen en prikkelende kijkopdrachten. Ook worden jongeren uitgedaagd om na te denken over waarom ze het hebben gekozen en krijgen ze begeleiding bij het maken van een vlog.

Zo werkt het museum op een interactieve manier aan een digitale alternatieve collectiebeschrijving voor de vaste presentaties. Dit keer niet vanuit een (kunst-) historische benadering maar vanuit de ogen van jongeren die in de schoenen stappen van online curatoren.

Bekijk het introductiefilmpje op YouTube.

Meer informatie of reserveren?
Vul het reserveringsformulier onderaan deze pagina in of stuur een mail naar onderwijs@museumalkmaar.nl

Download hieronder het voorbereidende lesmateriaal en bijbehorende docentenhandleiding.

Reserveren: Vlogworkshop anders kijken

Leerlingen jonger dan 6 jaar: 1 begeleider op 5 leerlingen,
boven de 6 jaar: 1 begeleider op 10 leerlingen


Betaalwijze:

   Kassa/pin
   Factuur
   Cultuurkaart