Aan de slag als restaurator

Stap in de huid van de restaurator

NiveauGroep 5-6
Duur90 minuten
Groepsgroottemaximaal 30 leerlingen
Kosten115 euro
Kerndoelen52, 54, 55, 56

Stap in de huid van de restaurator: kijk goed, doe onderzoek en reconstrueer het meesterwerk.

Tijdens een rondleiding maken leerlingen kennis met Caesar van Everdingen, een beroemde schilder uit de Gouden Eeuw. Ze ontdekken zijn ‘vleiend penseel’ waarmee hij als geen ander fluweelzachte, harige en glanzende stoffen op het doek zette en imposante historiestukken en schuttersportretten schilderde. Ze worden aangemoedigd om goed te kijken en duiken in het restauratieproces van een aantal meesterwerken.

In het museumatelier stappen leerlingen vervolgens in de huid van de restaurator en restaureren ze één van zijn beroemdste schilderijen; Officieren en vaandeldragers van de Oude Schutterij (1657). In deze workshop retoucheren leerlingen een beschadigd schuttersstuk met zelfgemaakte verf van pigment en bindmiddel. Het eindresultaat is een gigantisch schuttersstuk voor in de klas.

Meer informatie of reserveren?

Vul het reserveringsformulier onderaan deze pagina in of stuur een mail naar onderwijs@museumalkmaar.nl
Het is ook mogelijk om via de website van bureauCultuurPrimair een reservering te maken.

Download hieronder de voorbereidende les (60 minuten).

Restauratiefilm

Speciaal voor de tentoonstelling Vleiend Penseel, Caesar van Everdingen werden een aantal werken gerestaureerd. Tijdens de restauratie van Officieren en vaandeldragers van de oude schutterij werd een bijzondere ontdekking gedaan. Bekijk hier het filmpje.

Voorbereidende les

Aan de slag als restaurator

Velden met een * zijn verplicht

Welk programma wilt u aanvragen?

Gewenste bezoekdatum (in ieder geval 14 dagen van tevoren) *

Klas, jaargang en/of leeftijd groep *
Aantal leerlingen *
Aantal begeleiders*