Victorie! Alkmaars Ontzet
gratis familiedag

8 oktober 2020

Dit jaar helaas geen optocht, zuurkoolmaaltijd of feest in de stad, maar net zoals elk jaar is Stedelijk Museum Alkmaar op 8 oktober gratis toegankelijk voor jong en oud. Op 8 oktober geldt wel dat iedereen vooraf het bezoek online reserveert. Dat kan heel makkelijk via de website.​

In de Victoriezaal kun je met het gezin of huishouden een aantal opdrachten doorlopen en leer je alles over het Beleg van Alkmaar. Misschien kom je de Spaanse soldaat wel tegen... "Er wordt even niet gevochten want er heerst een ongrijpbare ziekte in de gelederen..". Neem plaats (op veilige afstand) en ga een gesprek met hem aan.

Waarom vieren we 8 oktober?
Elk jaar is het groot feest in Alkmaar, maar wat vieren we eigenlijk op 8 oktober? Kijk maar eens naar dit filmpje op NHnieuws met onze conservator Christi Klinkert.

Kleur je eigen wapenschild
In de foyer kunnen kinderen een eigen wapenschild 'ontwerpen'. Voor het wapenschild hebben alle kleuren die je gebruikt een speciale betekenis. Zo staat blauw voor ‘eerlijkheid’ en ‘koninklijk’, en gebruik je geel of goud, dan staat dit voor ‘wijsheid’ en ‘rijkdom’. In de Victoriezaal kun je inspiratie opdoen.

Thuismuseum
Ben je verkouden of blijf je liever thuis, neem dan vooral een kijkje op ons thuismuseum waar je binnenkort met een 360-graden tour door de Victorie kunt wandelen. In de maand oktober mogen scholen gratis de ‘Victorie’ bezoeken met een zelfstandig bezoek.

In het kort:

  • Donderdag 8 oktober 2020
  • Gratis openstelling van 10.00 tot 17.00 uur
  • Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via deze pagina (kies als datum 8 oktober)
  • Opdrachtkaarten voor het hele gezin (hele dag, hele museum)