Meivakantie kinderworkshop
Stap in de huid van een restaurator

24, 25 april en 1, 2 mei

In de meivakantie kunnen gezinnen met kinderen weer terecht in Stedelijk Museum Alkmaar voor een nieuwe uitdagende workshop! Deze familieactiviteit is op inloop tussen 12 en 14 uur en vindt plaats in de foyer. Kinderen hebben gratis toegang, ouders betalen wel een entreekaartje. Leeftijd van ca. 4-13 jaar.

Stap in de huid van een restaurator
Bekijk samen met de museumdocent het restauratieatelier waar het vroegste schuttersstuk van Caesar van Everdingen uit 1641 momenteel wordt gerestaureerd en ga daarna zelf aan de slag om (een replica van) het schilderij te retoucheren (=mooier maken) met verf.

Je maakt in de workshop kennis met Caesar van Everdingen, een beroemde Alkmaarse schilder uit de Gouden Eeuw. Zijn schilderijen zijn wel bijna 400 jaar oud! In al die jaren verandert een schilderij: kleuren vervagen of veranderen, vernis vergeelt en doeken kunnen worden aangetast door rook, water en (zon)licht. Zo ook het schuttersstuk Officieren van de Oude Schutterij van Alkmaar. Stap in de huid van de restaurator en schilder een eigen stuk van het schilderij.

 • Data
  Woensdag en donderdag 24 en 25 april en 1 en 2 mei 2019
 • Tijd
  Op inloop tussen 12.00 - 14.00 uur (13.45 uur laatste deelnemers). Bij veel animo kan het zijn dat je even moet wachten; reserveren is niet nodig.
 • Leeftijd
  ca. 4-13 jaar + (groot)ouder(s)
 • Kosten
  Ouders/verzorgers betalen een entreekaartje (informeer naar het voordelige gezinsticket), kinderen hebben gratis entree*

*P.s. Deze workshop is een gezinsactiviteit waarbij de samenwerking en interactie tussen ouder en kind wordt gestimuleerd.(BSO-)Groepen bieden wij de workshop aan buiten de tijden van de gezinsworkshop, namelijk van 10 tot 11.45 uur; informeer naar de kosten e.d. via onderwijs@museumalkmaar.nl

Lacune - Een plek in het schilderij waar de (bovenste) verflaag weg is en je op de grondlaag, het doek of paneel kijkt.

Retoucheren - Het invullen van beschadigde delen van het verfoppervlak van een schilderij. Dit gebeurt altijd met reversibele materialen: vullingen en verf die gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

Overschilderen - Als restauratoren in het verleden beschadigingen in de verflaag herstelden, dan vulden ze vaak niet alleen de kale plekken in, maar schilderden ze daaromheen ook over de oorspronkelijke verflaag heen. Dit heet overschilderen.

terug naar overzicht