kerstvakantie workshops
Allart van Everdingen (1621-1675)

29 en 30 december | 5 en 6 januari

In de kerstvakantie kun je meedoen aan twee toffe kinderworkshops bij de tentoonstelling 'Allart van Everdingen'. Kruip in de huid van de schilder van het ruige landschap en ga een landschap schilderen (aquarel) onder begeleiding van onze museumdocent. Of krijg tips en instructies van een echte illustrator en maak een dierenillustratie door middel van de 'scraperboard-techniek'. Deze laatste workshop is geschikt voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Schilder je eigen landschap 
data: 29 en 30 december en 6 januari
In deze vakantieworkshop richten we ons op de stoere landschappen van Allart van Everdingen. Eerst doe je inspiratie op in de tentoonstellingszaal en bekijk je samen met je ouders of opa en oma de indrukwekkende schilderijen en tekeningen. Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf ook aquarelschilderen? Schuif dan aan en beschilder op een ansichtkaart je eigen ruige landschap! Talent heb je niet nodig. Bij deze workshop begeleiden de museumdocenten je stap voor stap en geven tips om samen tot een mooi eindresultaat te komen. Deze workshop is geschikt voor alle leeftijden en is op inloop dus je hoeft niet vooraf te reserveren.

In het kort

  • op inloop tussen 14.00 en 16.00 uur (laatste deelname is om 15.45 uur)
  • geschikt voor alle leeftijden
  • kinderen hebben gratis entree; ouders betalen een entreekaartje (informeer naar het voordelige gezinsticket)

illustreren op scraperboard - Vos en vrienden
datum: 5 januari
In de workshop ‘Vos en vrienden’ gaan kinderen illustreren op scraperboard. Scraperboard is een bijzondere techniek waarbij een dun laagje zwarte verf met een speciaal pennetje weggehaald wordt van de kartonnen ondergrond. Illustrator en schrijver Fleur van der Weel vertelt over deze bijzondere illustratie techniek en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag het maken van een eigen illustratie.

Fleur van der Weel (1970) illustreerde al vele kinderboeken zoals Bibi’s doodgewone dierenboek, Superguppie en Pippeloentje van Annie M.G. Schmidt. Behalve illustreren schrijft Fleur ook. Ze maakte haar eigen peuter- en kleuter serie 'Piep!' en haar nieuwste boek Knoeipoezen. Tevens maakte Fleur animaties voor Sesamstraat.

De workshop is op inloop en deze leuke activiteit met tips en trics is geschikt voor de leeftijd vanaf ca. 8 jaar. Uiteraard nemen jullie, net zoals bij de workshop hierboven, je eigen kunstwerk mee naar huis!

In het kort

  • op inloop tussen 14 en 16 uur (laatste deelname is om 15.45 uur)
  • geschikt vanaf ca. 8 jaar
  • kinderen hebben gratis entree; ouders betalen een entreekaartje (informeer naar het voordelige gezinsticket)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vierhonderd jaar geleden...
Dit jaar is het vierhonderd jaar geleden dat Allart van Everdingen (1621-1675) in Alkmaar werd geboren. Hij was de jongere broer van de bekende schilder Caesar van Everdingen, aan wie het museum in 2016-2017 een tentoonstelling wijdde. Allart was een kei in het tekenen, etsen en schilderen van Scandinavische landschappen met woeste watervallen, sparren en blokhutten. Ook maakte hij een serie van 57 etsen bij het verhaal van Reinaert de vos. De etsen en ontwerptekeningen van Reinaert zijn te zien in een compacte doe-tentoonstelling voor alle leeftijden.

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €16,00 verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families