Gallery talk kids
Frederik de Houtman

18, 19 en 20 februari

Kun je een land ontdekken waar al mensen wonen? Was de ‘Gouden Eeuw’ wel voor iedereen ‘goud’ en waarom is het eigenlijk belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken? Dit en andere vragen staan centraal in de voorjaarsvakantie tijdens de Gallery talks kids (vanaf 10 jaar) bij de tentoonstelling 'De Houtman, best fout man'.

De Houtman?
Frederik de Houtman was 400 jaar geleden betrokken bij de eerste expedities naar Oost-Indië met de VOC, de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. In Azië controleerde De Houtman de naleving van de specerijenafspraak tussen de VOC en Ambon. Als dat niet goedschiks ging, dan gebeurde het kwaadschiks. Bij een van zijn tochten bereikte hij per ongeluk de West-Australische kust. Een eilandengroep werd naar hem vernoemd; De Houtman Albrolhos.

Best fout man?
De geschiedenis van de Gouden Eeuw en de VOC wordt vaak eenzijdig getoond. We laten schilderijen, brieven en pronkstukken zien die in opdracht van rijke bestuurders en handelaren zijn gemaakt. De eenvoudige dagloners zijn vrijwel nooit zichtbaar. Dat geldt ook voor de inwoners van overzeese gebieden en slaafgemaakten.

Er is een discussie gaande over hoe musea deze geschiedenis moeten tonen. Hoe doe je het verleden en alle groepen uit de geschiedenis recht? Dat onderzoeken wij aan de hand van het verhaal van Frederik de Houtman.

Gallery talk kids
Tijdens de voorjaarsvakantie zijn er gallery talks op zaal. Kinderen en hun (groot) ouders ontdekken de geschiedenis en gaan samen in gesprek met de tentoonstellingsmaker Loet Schledorn.


Portret van Frederik de Houtman uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam

Data
  • Dinsdag 18 februari
  • Woensdag 19 februari
  • Donderdag 20 februari

De Gallery talk kids gaan om 14.00 uur van start (duur ca. 30-45 minuten afhankelijk van eventuele discussies/vragen). Reserveer alvast een plekje via onderstaand formulier / max. 15 personen / kinderen hebben gratis toegang, ouders mogen op het gezinsticket met korting naar het museum.

aanmelden

Datum en tijd *