Willem van Oranje

Lezing Historisch Café 21 februari 2017

Onze volksheld in een ander licht geplaatst

Wie was Willem van Oranje, onze ‘Vader des Vaderlands’? Vaak wordt hij gezien als een voorvechter van tolerantie, gewetensvrijheid en alles wat Nederlands was, strijdend tegen de machtsbeluste Spaanse koning. Dit ideaalbeeld stamt uit de negentiende eeuw, maar is nog springlevend. Aron Brouwer en Marthijn Wouters plaatsen de volksheld in een ander licht in de lezing in het Alkmaars Historisch Café op dinsdag 21 februari.

Eigen macht en glorie
In de lezing gaan Brouwer en Wouters in op hun recent verschenen boek ‘Willem van Oranje, de opportunistische vader des vaderlands’ dat de afgelopen weken veel stof heeft doen opwaaien. Ze maken duidelijk waarom Willem van Oranje in hun ogen helemaal geen bevrijder of idealist is geweest, maar iemand die alleen uit was op eigen macht en glorie. Een bijstelling van het traditionele beeld van Willem van Oranje als onze grootste volksheld achten ze absoluut noodzakelijk.

Aron Brouwer en Marthijn Wouters

Praktisch
De lezingen van het Historisch Café vinden plaats in Bibliotheek Kennemerwaard Alkmaar centrum, Gasthuisstraat. Start 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via Bibliotheek Kennemerwaard, kosten niet-leden/vrienden AHC € 7,50 en € 5,00 voor abonee/lid/vriend van een van de deelnemende organisaties van het Alkmaars Historisch Café.

Aangesloten instanties Alkmaars Historisch Café
Stedelijk Museum Alkmaar, Regionaal Archief Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard, Erfgoed Alkmaar, Historische Vereniging Alkmaar, Grote Kerk Alkmaar.


< Terug naar de vorige pagina