Ontdek het DNA van Alkmaar

Vaste presentatie

Bezoek de interactieve opstelling

Alkmaar, een stad in Noord-Holland. Gelegen tussen de weilanden en de duinen. Vol geschiedenis en prachtige oude gebouwen. Alkmaar kwam tot bloei als marktplaats én vervulde een belangrijke functie voor de regio. In duizend jaar tijd groeide Alkmaar van een nederzetting met tien boerderijtjes uit tot een gemeente met meer dan 100.000 inwoners! In de vaste opstelling 'Portret van Alkmaar' wordt de geschiedenis van Alkmaar op een interactieve en originele manier verteld. Van de wandkandelaar van Kasteel Nieuwenburg tot de voetbalclub AZ. Leuk voor jong en oud!

Schilderijen, maar ook objecten, filmpjes en geluidsfragmenten (foto Erna Faust)
Schilderijen, maar ook objecten, filmpjes en geluidsfragmenten (foto Erna Faust)

Vroegste bewoners
Het oude Alkmaar was ooit jong. Zijn vroegste bewoners bouwden uit het niets huizen, straten, een dorp, een stad. Uit hun waterrijke omgeving maakten ze vruchtbaar land. De handel in de opbrengsten van het nieuwe land maakte de stad rijk. Marktplaats Alkmaar groeide uit tot een plaats van belang in Nederland.

Een aquarel van M. Valkhoff uit 1150, bijgewerkt in 2009

Stadsrechten
In 1254 kreeg Alkmaar stadsrechten van de Graaf van Holland. Een belangrijk geschenk. Voortaan mocht Alkmaar zelf een stadsbestuur benoemen en rechtspreken. De Alkmaarders kregen tolvrijheid - dat is het recht door Holland te reizen zonder tol te betalen. Van een kleine middeleeuwse marktplaats groeide Alkmaar in de Gouden Eeuw uit tot bloeiend handelscentrum.

Vergeet niet om een foto te maken in het speciale fotohokje! Kies je eigen Alkmaar-achtergrond

fotohokje portret

Naar de vaste opstelling


< Terug naar de vorige pagina

Allecmere

Zo’n 5000 jaar geleden vestigden zich de eerste bewoners in West-Friesland. Een waterrijk gebied, waar de zee vrij spel had. In 925 kreeg de Abdij van Egmond twee boerderijen in bezit te ‘Allecmere’, de vroegste vermelding van de stad.