Online gallery talk Collectie Paul Rijkens
door Kees van der Geer

28 mei 2020

Op donderdagavond 28 mei kunt kijken en luisteren naar een online 'gallery talk' gegeven door Kees van der Geer, gastconservator en samensteller van de tentoonstelling 'Collectie Paul Rijkens. Wiegman, De Smet, Sluijters'. De video zal vanaf 19.00 uur te zien zijn op ons YouTube-kanaal. U kunt deze opname uiteraard ook later op een ander gewenst tijdstip bekijken.


Online rondleiding

Collectie Paul Rijkens - door Kees van der Geer

Paul Rijkens, de grote man achter Unilever, bracht een geweldige collectie eigentijdse kunst bij elkaar. Hij begon te verzamelen tijdens de hoogtijdagen van de Bergense School (1914-1925). In zijn verzameling bevonden zich werken van kunstenaars als Jan Sluijters, Leo Gestel en Matthieu Wiegman, maar ook van Belgische kunstenaars die naar Nederland waren uitgeweken, zoals Gustave De Smet en Constant Permeke.

De verzameling van Rijkens viel na zijn dood in 1965 uiteen. Na jarenlang speurwerk is kunsthistoricus Kees van der Geer erin geslaagd de uitgebreide collectie van zo’n vijfhonderd schilderijen en driehonderd etsen die Rijkens bezat te reconstrueren. Een selectie uit de Collectie Paul Rijkens is tussen 22 februari en 30 augustus 2020 te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.

Locatie: YouTube-kanaal Stedelijk Museum Alkmaar, te zien vanaf 28 mei 2020, 19.00 uur