Museumweek 2021
vrijheid

online

Tijdens de online Nationale Museumweek van 19 t/m 25 april staan musea in heel Nederland een week in de schijnwerpers. Met het thema 'vrijheid' sluit Stedelijk Museum Alkmaar aan met de tentoonstelling 'Weids!' georganiseerd in het themajaar 'Ode aan het landschap'. Kunst biedt troost, de landschappen in 'Weids!' geven ons een gevoel van vrijheid. Hopelijk weer tot snel!


UITGELICHT


Duinlandschap, Edgar Fernhout, 1956, olieverf op doek

Edgar Fernhout verhuisde na het overlijden van zijn moeder Charley Toorop, in 1955 naar zijn ouderlijk huis in Bergen, Noord-Holland. De natuur, het licht en het landschap in zijn omgeving inspireerden hem eindeloos. Vanaf de duinen kijken we op het schilderij uit over de Bergermeerpolder, met hier en daar een boerderij. Links in de verte de Grote Kerk van Alkmaar.

George ten Berge schilderde dit uitzicht ook al een keer, in 1856 (zie de volgende afbeelding). Dit doek van Fernhout staat met de fascinerende kleurschakeringen en het verloop in de lucht van blauw naar grijs aan het begin van zijn abstracte werken.

Het schilderij maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld te zien van 15 mei t/m 22 augustus in Stedelijk Museum Alkmaar. Het werk geeft ons een ultiem gevoel van vrijheid.

Georganiseerd in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en aansluitend bij het themajaar Ode aan het landschap.

#vrijheid #weids #duinen #natuur #landschap #buiten #odeaanhetlandschap #tentoonstelling #Weids! #HHNK


UITGELICHT


Gezicht op de duinen bij Bergen, George ten Berge, 1856, olieverf op doek

Bernardus Gerardus (George) ten Berge (1825-1875) was een meester in het weergeven van zijn woonplaats Alkmaar en de omgeving, zoals hier de prachtige duinen rond Bergen. Twee wandelaars lopen het duin af, twee mannen rusten uit, praten wat en spelen met hun honden. De dieren hebben alle vrijheid om lekker rond te rennen. Het oog wordt via de boerderij Poelenburg op de voorgrond via de Ruïnekerk van Bergen naar de Grote Kerk van Alkmaar aan de horizon geleid.

Dit schilderij maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld te zien van 15 mei t/m 22 augustus in Stedelijk Museum Alkmaar. Het werk geeft ons een ultiem gevoel van vrijheid.

Georganiseerd in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en aansluitend bij het themajaar Ode aan het landschap.

#vrijheid #weids #duinen #natuur #landschap #buiten #odeaanhetlandschap #tentoonstelling #Weids! #HHNK


LUISTER

Andrea van Pol Radio 4 interviewde conservator Christi Klinkert en landschapshistoricus Diederik Aten over de tentoonstelling.
Beluister het fragment (20 minuten)


Meer over de Nationale Museumweek op www.nationalemuseumweek.nl

Met dank aan