Maand van de Geschiedenis
Handen uit de mouwen in de Gouden Eeuw | rondleiding

donderdag 14 oktober 2021

Op donderdagmiddag 14 oktober neemt Christi Klinkert, conservator en samensteller van de tentoonstelling 'Allart van Everdingen (1621-1675). Het ruige landschap' je mee met een themarondleiding op zaal. Als jongeman reisde Allart van Everdingen in 1644 af naar Noorwegen. Die reis zou bepalend voor zijn verdere loopbaan...

Ruig Scandinavisch landschap in beeld
In Stedelijk Museum Alkmaar is momenteel de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk te zien van Allart van Everdingen (1621-1675), eerste schilder van het ruige Scandinavische landschap. Deze veelzijdige kunstenaar werd precies vierhonderd jaar geleden in Alkmaar geboren. Als jonge twintiger reisde hij door Noorwegen, en woonde de rest van zijn leven in Haarlem en Amsterdam. Hij was de jongere broer van de meesterschilder Caesar van Everdingen (1616/1617-1678), aan wie Stedelijk Museum Alkmaar in 2016-2017 een succesvolle tentoonstelling wijdde. De tentoonstelling laat het beste uit Allarts rijke en gevarieerde oeuvre zien, dankzij bijzondere bruiklenen uit musea als het Mauritshuis, het Rijksmuseum, de Alte Pinakotek München, het Montreal Museum of Fine Arts en (inter)nationale particuliere collecties.

Gat in de markt
De reis door Noorwegen in 1644 was een inspirerende ervaring voor de jonge kunstenaar en bleek zelfs bepalend voor zijn verdere loopbaan. Allart van Everdingen maakte na die reis talloze schilderijen, tekeningen en etsen van ruige landschappen met watervallen, blokhutten en sparren. Deze op het eerste gezicht realistische snapshots van de Noorse natuur blijken bij nadere beschouwing artistieke constructies te zijn, bedacht en uitgevoerd in de werkplaats. Hiermee creëerde Van Everdingen een nieuw genre in de Nederlandse kunst, dat gretig aftrek en navolging vond.

Praktische informatie

Datum: 14 oktober 2021
Tijdstip: 15.00 - 16.00 uur
Locatie: Canadaplein 1, 1811 KE Alkmaar
Kosten: entree museum

Reserveren
Start 15.00 uur, duur ca. 45 minuten. Inschrijving gaat via onderstaand formulier op de website. De rondleiding wordt gratis aangeboden; u betaalt wel entree museum.

aanmelden

Datum en tijd *