Lezing Historisch Café

Dinsdag 27 februari 2018

Door de ogen van meesterschilders Ruysdael en Saenredam

Alkmaar staat 2018 in het teken van het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk. Ook het Historisch Café gaat niet voorbij aan dit jubileumjaar. De eerste lezing van 2018 wordt gegeven door Christi M. Klinkert, conservator van Stedelijk Museum Alkmaar en samensteller van de tentoonstelling 'Ruysdael & Saenredam in Alkmaar - Meesterwerken van de Grote Kerk'. Christi kijkt door de ogen van zeventiende-eeuwse schilders Pieter Saenredam en Salomon van Ruysdael naar de Grote Kerk. Daarbij betrekt ze ook werk van hedendaagse fotografen. De lezing vindt 27 februari plaats – in de Kerk zelf.

In de foyer, in helder daglicht, bestuderen conservator Christi Klinkert en restaurator Martin Bijl het schilderij van Pieter Saenredam (Internieur van de Grote Kerk). Er wordt al namelijk meer dan een eeuw gesteggeld over de toeschrijving aan Saenredam.

Tentoonstelling Meesterwerken van de Grote Kerk
Klinkert geeft haar lezing naar aanleiding van de tentoonstelling over Saenredam en Ruysdael in Stedelijk Museum Alkmaar. De kern daarvan wordt gevormd door de interieurschilderingen van de Kerk door Saenredam en de gezichten van buitenaf door Van Ruysdael. Het werk van de schilders uit de Gouden Eeuw wordt bovendien gecombineerd met het werk van twee hedendaagse fotografen: Hans van der Meer en Karin Borghouts. Historisch en modern werk is in elkaars nabijheid geëxposeerd.

Praktisch
De lezing van Christi Klinkert is de eerste van een nieuwe serie lezingen van het 'Historisch Café. Kaarten voor 27 februari zijn enkel in de voorverkoop te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Let op: Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50 per stuk – er is op deze lezing geen reductie van toepassing.
Locatie: Grote Kerk, Alkmaar, aanvang 20.00 uur.

De tentoonstelling

< Terug naar de vorige pagina

Catalogus

Vanaf 17 februari verschijnt ook de catalogus 'Ruysdael & Saenredam in Alkmaar' van Christi Klinkert. Verkrijgbaar in de Museumwinkel