Extra lezing Museumkaarthouders januari
De Toorop Dynastie (VOL)

14 januari 2020

(VOL) Op dinsdag 14 januari kunnen Museumkaarthouders een exclusieve lezing bijwonen bij de tentoonstelling ‘De Toorop Dynastie’ in Stedelijk Museum Alkmaar. De lezing wordt gegeven door samensteller en conservator Marjan van Heteren en start om 11.30 uur. Na de lezing hebben de deelnemers de gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken.

Wie de oeuvres van Jan Toorop (1858-1928), Charley Toorop (1891-1955) en Edgar Fernhout (1912-1974) afzonderlijk bekijkt, ziet drie zeer verschillende kunstenaars die ieder een markante eigen stijl hebben ontwikkeld. Maar wie bepaalde, individuele werken van de drie generaties naast elkaar zet en vergelijkt, ziet opeens sterke verwantschappen. Marjan van Heteren zal in haar lezing dieper ingaan op deze verwantschappen, maar ook de onderlinge verhoudingen tussen Jan, Charley en Edgar, zowel op het persoonlijke als op het artistieke vlak.


Jan Toorop, zelfportret, 1915 / zwart krijt op papier / Kunstmuseum, Den Haag

Over de samensteller
Marjan van Heteren is sinds 2015 bij Stedelijk Museum Alkmaar betrokken als conservator. Zij heeft verschillende spraakmakende tentoonstellingen samengesteld, diepgaande onderzoeken uitgevoerd en publicaties geschreven over negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse beeldende kunst. Ze studeerde Fine Arts aan de Hoge School van Amsterdam en haalde haar Doctorandus Art History, Criticism and Conservation aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Momenteel is Van Heteren bezig met de voorbereidingen van de tentoonstelling Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier en de Bergense School, te zien in 2021 in Stedelijk Museum Alkmaar. Door het Conservatoren Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds is ze in staat gesteld om een jaar lang onderzoek te doen naar de invloed van deze meesters op de Bergense School.

Datum lezing
14 januari 2020 (VOL)

Programma
11.30 uur start lezing in het Museumatelier (meldt u zich rond ca. 11.20 uur bij de entreebalie voor het scannen van uw Museumkaart?)

ca. 12.30 uur tentoonstellingsbezoek op eigen gelegenheid.
Het museum, de shop en het museumcafé sluiten om 17.00 uur dus u heeft ruim de tijd om op uw gemak de tentoonstelling te bekijken. Vergeet u ook onze afdeling Bergense School op de 1e etage niet.

Kosten
Aan deze activiteit zijn geen extra kosten verbonden; neemt u wel uw Museumkaart mee!

Aanmelden Museumkaarthouders
Via het formulier hieronder kunt u zich voor 14 januari opgeven. Er is plek voor maximaal 40 personen per keer dus wees er snel bij!

De Toorop Dynastie

aanmelden

Datum en tijd *

aanmelden

Datum en tijd *